Tags

, ,

Baggeraar Van Oord beveelt GroenLinks van harte aan (Koos Swartz, economie/Trouw, 22 maart)

ENERGIEBELEID | Van Oord pleit ervoor veel meer windparken op zee te bouwen. Eigenbelang is de baggeraar daarbij niet vreemd: het betekent meer offshorewerk.

Stelling: Alleen al deze positiebepaling van Van Oord zou VVD en CDA moeten aanspreken tijdens de huidige coalitievorming. Maar op de radio hoor je de achterban over het traditioneel wantrouwen bij beide partijen over de ‘geiten wollen sokken’ en ‘linnentasjes’ van GroenLinks. Angst is een slecht raadgever, maar het toont ook dat het nieuwe ‘imago’ van GL opgebouwd tijdens de campagne nog niet ingedaald bij de gevestigde orde. Weer een minpuntje voor die gevestigde orde dus, want milieu- en klimaatbeleid zijn onvermijdelijke dossiers geworden in dit nieuwe tijdperk. Ieder conservatief geluid is een bewijs dat de tekenen des tijds net verstaan worden. En dat geldt met name de achterban die naar rechts is afgegleden vanwege het groeiend populisme. Principeloze politiek blijft zo de heersende trend, maar blijft een nagel aan hun doodskist.

# Het gebeurt niet vaak dat bestuursvoorzitters van grote bedrijven publiekelijk uitgangspunten van GroenLinks loven en prijzen. Pieter van Oord, topman van baggerbedrijf Van Oord, deed dat deze week wel. ‘Ongelooflijk blij’ is hij met de ambities van GroenLinks op het gebied van energie.

Of het nu ‘Eigenbelang is (dat) de baggeraar daarbij – lees: daardoor gedreven wordt – is niet vreemd: het betekent meer offshorewerk’, en daarmee heeft de Trouw-redacteur volkomen gelijk. Daardoor wordt dus de spagaat van de klassieke achterban van VVD en CDA aan de kaak gesteld. Ook oud-minister Ed Nijpels gaf dezer dagen aan dat de milieuparagrafen van VVD en GL goed in te passen zijn in het nieuwe regeerakkoord. Het moet dus komende dagen duidelijk worden of de onderhandelaars in de coalitiebespreking vertrouwen hebben in de gezagspositie van Klaver naar zijn eigen achterban toe. Mocht het niet lukken dat vertrouwen door VVD en CDA op te brengen, is dat weer een sterk minpuntje aan hun adres. Dan is bewezen dat ze zijn blijven steken in het ‘oude’ politieke ééndimensionale denken van afgelopen decennia. Dan weet iedereen waar we aan toe zijn: blijven steken in de oude orde.

https://www.trouw.nl/home/baggeraar-van-oord-beveelt-groenlinks-van-harte-aan~afc57270/