Tags

,

Vandaar mijn tweet:

Turkije: Duitsland steunde couppoging http://a.msn.com/01/nl-nl/BBymf5j?ocid=st #geheimedienstDLontmytologeertGulenalscoupplegers #waarheidkomtaanhetlicht

 

Turkije: Duitsland steunde couppoging

© AFP

Turkije beschuldigt Duitsland ervan de mislukte couppoging van vorig jaar te hebben gesteund. Dat wordt volgens de woordvoerder van president Erdogan duidelijk, nu de Duitse geheime dienst zegt niet te geloven dat geestelijke Gülen achter de coup zat.

Al binnen enkele uren na de mislukte coup van het leger in juli, wist president Erdogan zeker dat zijn rivaal Fethullah Gülen achter de coup moest hebben gezeten. In de dagen en weken die volgden, werden vele tienduizenden tegenstanders van de president gearresteerd vanwege hun banden met de geestelijke, die al jaren in de VS woont.

Heksenjacht in Nederland

Bewijs voor zijn claims heeft Erdogan nooit gegeven, maar ook in andere Europese landen met een grote Turkse gemeenschap werd een heksenjacht ontketend. In Nederland circuleerden lijsten van Nederlandse Turken die Gülen zouden steunen, die vervolgens moesten onderduiken. Tientallen kinderen werden van ‘Gülen-scholen’ gehaald. Regelmatig duiken in Turkse media lijsten op met namen van Nederlanders die ‘gelieerd zijn aan Gülen‘.

In een interview met het Duitse blad Der Spiegel gisteren liet de directeur van de Duitse inlichtingendienst weten dat de Turkse regering ‘hem niet heeft kunnen overtuigen dat Gülen achter de coup zat‘. Sterker: volgens de directeur was de coup waarschijnlijk vooral een ‘heel handig excuus’ voor de Turkse regering om tegenstanders uit de weg te ruimen.

‘Dreigen met nieuwe demonstratie’

Erdogans woordvoerder zei vandaag in een interview met CNN Türk dat met deze opmerkingen ‘bewezen is dat Duitsland de coup steunde’. Volgens de woordvoerder zou Amerika inmiddels wel overwegen Gülen uit te leveren aan Turkije. De woordvoerder dreigde met een nieuwe Turkse bijeenkomst in Duitsland om steun te krijgen voor het referendum, volgende maand, dat de macht van president Erdogan nog verder moet vergroten.

Nu de Duitse inlichtingendienst formeel aangeeft niet te geloven in de Turkse claims op Glen als couppleger, lijkt mij het bewijs geleverd dat hiervan ook geen sprake was. Dit betekent dat de EU Gülen een beschermende paraplu mag aanbieden.

http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/turkije-duitsland-steunde-couppoging/ar-BBymf5j?li=AAazPsO&ocid=spartanntp