Tags

,

Verkiezingen 2017: ‘Niet alle Nederlanders zijn nazaten nazi’s’ (Voorpagina + pag.7/AD, 18 maart)

‘Trots dat Denk in sommige wijken de grootste partij is’ (Nieuws (p.7)/AD, 18 maart)

# Niet alle Nederlanders zijn nazaten nazi’s. [Het artikel was in eerste instantie nog niet volledig gelezen omdat dit citaat al misselijk makend genoeg was.]

Alleen al de gedachte (en uitspraak) dat niet alle Nederlanders nazaten zijn van nazi’s, verraadt al dat Kuzu niets van Nederland heeft begrepen, om het maar eufemistisch te formuleren. Feit is dat Nederlanders geen nazaten zijn van nazi’s; laat staan ‘niet alle’.

 Een Nederlandse middelbare school doorlopen? Een blamage voor die school dat deze uitspraak mogelijk wordt gemaakt, want totaal onjuist. Nederlanders zijn geen nazaten van die nationalistische ideologie, die alleen nog maar in heel kleine kring bestaat. Schaam u Kuzu. Iedere foutieve uitspraak die ik vanaf heden van u tegenkom wordt hier aan de kaak gesteld. Tot heden nam niemand u en uw beweging serieus, maar dat is nu wel een noodzakelijk gegeven geworden vanwege uw aanwezigheid in de nieuwe Kamer, helaas.

Nu ik het artikel wel geheel gelezen heb, vermoed ik dat er mogelijk sprake is van onvolledige beheersing van de Nederlandse taal, want het staat er wel, maar – weer – mogelijkerwijs is hij door de vraagstelling op het verkeerde been gezet:

Vraag: Is Nederland fascistisch?

# Nee, Nederland is geen fascistisch land. Niet alle Nederlanders zijn nazaten van nazi’s.

Kortom, een in ons land geboren en getogen Nederlander van autochtone ouders zou nooit zo’n uitspraak hebben kunnen hebben gedaan, maar allochtone Nederlanders – sorry Den Haag! – hebben deze taalkundige gevoeligheden niet in de gaten. In deze situatie is ‘Niet alle’ te allen tijde verkeerd, en er had moeten staan: ‘Nederlanders zijn geen nazaten van nazi’s.’ Hier hadden de redacteuren Hanneke Keultjes en Laurens Kok moeten ingrijpen en Kuzu moeten uitleggen en dus waarschuwen dat dit antwoord niet geciteerd/geplaatst had mogen worden.

Advertisements