Tags

,

‘Turkije na verkiezingsuitslag: Snel ‘heilige oorlogen’ in Europa’

# In een eerste reactie op de verkiezingsuitslag in Nederland laat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken weten dat Europa binnenkort de plaats zal zijn van ‘heilige oorlogen’.

Een Turkse minister (van Buitenlandse Zaken) die officieel spreekt over een aanstaande (‘binnenkort’) heilige oorlogen binnen Europa en dus binnen de EU, hoort overduidelijk niet thuis als lid van de EU. De geheime agenda van de Turkse president Erdogan is nu kraakhalder.

Marc Guillet  • 16 maart 2017, 11:08

# In Nederland en veel Europese landen opluchting alom dat niet de PVV van Wilders maar de VVD van premier Rutte de grootste partij is geworden. Niet in Turkije. In een eerste reactie zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu dat Europa binnenkort de plaats zal zijn van ‘heilige oorlogen’.

Afgrond

# ,,Nu de verkiezingen voorbij zijn in Nederland en je bekijkt al die partijen, dan zie je dat er geen verschil is tussen de liberalen en de fascist Wilders. Ze hebben allemaal dezelfde mentaliteit. Waar gaat het heen? Europa staat op instorten. Ze slepen Europa de afgrond in. Heilige oorlogen zullen binnenkort beginnen in Europa”, aldus de bewindsman die niet nader uitlegde wat hij daarmee bedoelde.

Minister Cavusoglu is de hoofdrolspeler in het hoogopgelopen diplomatieke conflict tussen Nederland en Turkije. Hij wilde afgelopen zaterdag tegen de zin van het kabinet Turkse Nederlanders toespreken, maar premier Rutte verbood zijn vliegtuig te landen.

Niet zwichten

De bewering van de minister dat alle partijen dezelfde mentaliteit hebben als de ‘fascist Wilders’, kan te maken hebben met de grote steun die Rutte geniet onder kiezers van alle partijen voor zijn optreden tegen de Turkse ministers. Ruim acht op de tien kiezers vinden het terecht dat de Nederlandse regering de Turkse ministers niet heeft laten spreken.

Ruim negen op de tien vinden, zoals het kabinet, dat Nederland niet moet ‘zwichten’ voor de Turkse dreiging met sancties. Dat bleek uit de slotpeiling van I&O Research vlak voor de verkiezingen. De VVD blijkt bij de verkiezingen het meest te hebben geprofiteerd van de diplomatieke rel met Turkije.

http://www.topics.nl/turkije-na-verkiezingsuitslag-snel-heilige-oorlogen-in-europa-a4563264ad/?context=playlist/a-mark-rutte-a220fb/