Tags

,

RTL Nieuws, 11 maart

Een eerdere demonstratie op het Willemsplein

Turken mogen demonstreren in Rotterdam

Ben Bot© ANP Ben Bot “Ik denk dat het vooral om electorale overwegingen gaat.” Dat zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) over het besluit van Mark Rutte om de Turkse minister Mevlüt Cavusoglu niet naar Nederland te laten komen voor een toespraak.

“Hiermee komen de verhoudingen nog meer op scherp te staan. Wij beroepen ons altijd op de democratie en de mensenrechten, hiermee zijn we op het verkeerde spoor”, zegt Bot. De Turkse minister zou om 18:00 uur in Rotterdam spreken. Hij wilde pleiten voor een ‘ja’ voor meer macht voor president Recep Tayyip Erdogan in het Turkse referendum van 16 april.

Zou oud-bewindsman Ben Bot vergeten zijn dat censuur iets anders is dan propaganda maken voor een autocratisch bewind en dat dit dus antidemocratisch is en strijdig met de EU-wetgeving. Dat had Bot toch moeten weten?

Vluchtelingenstroom weer op gang?

Bot: “Rutte beroept zich altijd op het punt dat hij de vluchtelingenstroom zo goed heeft tegengehouden. Dat is mede door een akkoord met Turkije. Turkije kan nu ook zeggen: je kan me wat. Dan komen er weer heel veel vluchtelingen hier naartoe. Dat is een probleem, nog afgezien van alle handelsrelaties die we hebben, de vele Nederlanders die in Turkije wonen en de speciale band die we hebben met de vele Turken die hier wonen.”

Dit zijn twee verschillende zaken: 1. Het principe dat de EU ‘onze’ democratie en ‘onze’ vrijheid van meningsuiting in een PLURIFORME samenleving letterlijk – en wel in de Europese traditie van het oude klassieke Griekenland, maar dan in moderne termen en dus zonder slaven en iedereen gelijkberechtigd – neemt, zodat alle gevangen journalisten in Turkije weer vrijgelaten moeten worden; 2. Dat het vluchtelingenstroom gevaar loopt is dan bijzaak en dat had christendemocraat Bot ook kunnen en moeten beseffen. Nu gaat de dominee boven de koopman.

Mark Rutte plaatste een verklaring op Facebook: “Na een openbare oproep aan Turkse Nederlanders om massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met minister Cavusoglu in Rotterdam op zaterdag 11 maart, is de openbare orde en veiligheid in het geding gekomen.”

‘Met de haren erbij gesleept’

Bot neemt daar geen genoegen mee. “Dat vind ik er met de haren bij gesleept. Ik begrijp dat Rutte er veel aan gelegen is om Wilders geen stof tot aanval te geven, maar ik vind het zeer onverstandig.”

Omdat Bot alle principiële kwesties terzijde legt, kan hij zo redeneren. Maar de tijden zijn veranderd en dat is hem ontgaan. Een diplomatiek mastodont dus die nu beter kan zwijgen dan te denken dat hij de waarheid nog steeds in pacht heeft en het tijdsgewricht niet meer begrijpt.

http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/oud-minister-bot-beslissing-turkse-minister-te-weren-zeer-onverstandig/ar-AAo85tv?ocid=spartanntp

Advertisements