Tags

,

Volgens deze politicoloog zijn alle middenpartijen een beetje D66 geworden (Maarten Keulemans, Opinie & Debat/de Volkskrant,  9 maart 2017)

# Er is helemaal geen crisis van de democratie, maar van de gevestigde partijen, stelt hoogleraar politicologie Tom van der Meer: ‘De middenpartijen zijn allemaal een beetje D66 geworden. Wat in het midden ontbreekt, is dat men visies uitspreekt met een grote V. Dat je kiezers in elk geval een frame biedt waardoor ze de wereld kunnen bezien. Balkenende had het in 2002 over normen en waarden: dat sprak kiezers aan. Rutte omarmde in 2010 de economie als omvattend thema: meteen werd hij door de kiezer beloond.’

Afgezien van de vraag of de ‘middenpartijen allemaal een beetje D66 zijn geworden’ ook opgaat voor de VVD, die toch eerder als robuust rechts kan worden getypeerd, heeft de hoogleraar wel gelijk dat ons politieke toneel ‘visies met een grote V mist’. Van der Meer heeft alleen gelijk als het midden heel breed wordt gedefinieerd en dat blijkt wel uit dit opinieartikel.

Maar of Rutte werd beloond door in 2010 de economie als omvattend thema te verklaren, is ook weer een vraag. In het kader van de crisisbeheersing was de keuze van dat thema logisch, maar het thema economie kan niet als omvattend stelsel van normen en waarden worden beschouwd. Sterker, het eenzijdige accent op de economie is maar een klein deel van normen en waarden, want als de vraag wordt gesteld hoe het zit met rechtvaardigheid en gelijkberechtiging, dan worden die waarden ingeperkt in crisistijden.

Maar hoogleraar Van der Meer heeft wel gelijk dat oude politieke partijen zuchten en steunen. Als hij echter opmerkt dat het ‘vanzelf wel weer goed komt’, dan lijkt dat verdacht veel op de ‘onzichtbare hand’ van Adam Smith.

http://www.volkskrant.nl/opinie/volgens-deze-politicoloog-zijn-alle-middenpartijen-een-beetje-d66-geworden~a4471846/