Tags

,

Turkije wijst klachten over mensenrechten af (STRAATSBURG, ISTANBOEL, 1 februari 1983)

Turkije heeft de Europese Commissie voor de rechten van de mens laten weten dat klachten over schendingen van de mensenrechten in Turkije “absoluut onaanvaardbaar” zijn. De klachten, ingebracht door vijf lidstaten van de raad van Europa, berusten volgens Turkije op “valse gegevens van Amnesty International”.

De vijf landen die Turkije voor de commissie voor de rechten van de mens hadden gedaagd, Nederland, Frankrijk, Noorwegen, Denemarken en Zweden, concentreerden de beschuldigingen op het gebruik van marteling in Turkije en op het voorkomen van oneerlijke processen en beperkingen op de pers- en vakbondsvrijheid.

De vijf landen hebben de beschuldigingen in juli vorig jaar met een reeks gevallen uit de Turkse praktijk toegelicht.

In het officiële antwoord aan de commissie erkende Turkije dat er incidentele gevallen van foltering zijn geweest, maar dat alle klachten zijn onderzocht en de schuldigen zijn gestraft. De commissie zal zich nu over het Turkse antwoord buigen en dat doorsturen naar de vijf klagende landen.

Volgens de staf van het gezaghebbende Turkse dagblad Cumhuriyet overweegt het Turkse regime de 75-jarige eigenaar van het blad, Nadir Nadi, en hoofdredacteur Oktay Gonensin langdurige gevangenisstraffen op te leggen naar aanleiding van een op 23 januari gepubliceerde artikel. In dit artikel hekelde Nadi het plan van de regering, een nieuwe culturele organisatie op te richten in de plaats van die welke nog door Kemal Atatürk, de stichter van het moderne Turkije, was opgericht. Nadi en Gonensin kregen gisteren van de openbare aanklager te horen dat overwogen wordt hen te vervolgen op basis van een wetsartikel dat het aanzetten tot het plegen van een misdaad strafbaar stelt. Op basis van dat artikel zouden de twee straffen van zes tot tien jaar kunnen krijgen.

Het artikel heeft waarschijnlijk de woede van de militaire overheid gewekt omdat werd geïmpliceerd dat de politiek van het huidige regime tegen die van Atatürk ingaat.

De Cumhuriyet kreeg – om niet bekendgemaakte redenen – vorige week een verschijningsverbod opgelegd, Gonensin en een columnist van het blad kregen eveneens vorige week, geldboetes wegens een artikel dat vorig jaar in hun blad verscheen. (Reuter)

En zo kwamen we in 1 kranteditie van dinsdag 1 februari 1983 een tweetal artikelen tegen die in het huidige tijdsgewricht actueel blijken te zijn. Wie had dat toen kunnen denken….?