Tags

, ,

Freek de Jonge – de gedroomde coalitie komt bij RTL (Freek de Jonge, Vrij Nederland online, 18 februari)

Tot 15 maart deelt Freek de Jonge zijn overpeinzingen met Vrij Nederland. Vandaag: het RTL-debat gaat door, zonder VVD en PVV. Dit kan het begin zijn van de formatiebesprekingen.

# Natuurlijk komt er een RTL-debat.

Met CDA, D66, SP, PvdA en GroenLinks.

Zonder VVD en PVV.

Mooi zo.

Laat ze er maar vast aan wennen dat ze niet meer meedoen.

De PVV dingt sowieso vergeefs mee in de verkiezingen.

De helft van hun a-viertje is ongrondwettelijk.

En de VVD is normaal gesproken voorbij.

Let’s face it.

Jammer dat links met z’n drieën komt.

Dat stelt de kiezer niet gerust.

Aan de andere kant kan dit ook als het begin van de formatiebesprekingen zijn.

Want dit lijkt me gezien de omstandigheden de gedroomde coalitie.

Met gedoogsteun van 50Plus.

Waarom CU er niet bij met gedoogsteun van SGP? Dat lijkt een steviger draagvlak, want vergeet niet dat hetzij Buma, hetzij Pechtold geen ervaring hebben als premier en of ze het huzarenstuk van Rutte, door deze aftredende coalitie in stand heeft gehouden, met meer dan alleen humor en verbale begaafdheid voor elkaar is gekomen. Rutte heeft 1 pluspunt, dat hij als olieman de volle rit heeft uitgezeten en politiek de crisis tot een oplossing, maar dat hij een verkeerde partij leidt met oud LPF’er, waarmee je op moeilijkheden kon wachten. Bovendien was een oud-OM’er ongeschikt als bewindsman. Dat had Rutte moeten voorzien.

Overigens nog een nuancering bij de verbale begaafdheid, die Rutte tentoon spreidde: een visieloos minister-president die alleen met het neoliberalisme en economische redeneringen de debatten probleemloos en succesvol kon beëindigen, kon op die wijze de rit uitzitten vanwege de zwakke en verdeelde oppositie. Dat biedt geen verwachtingsvolle hoop voor een meerpartijencoalitie, waarbij nog meer oliemannetjes nodig zijn. De vrees is dus dat de volgende coalitie zonder VVD geen volle zit zal uitzitten. Ruttes partij moet zich in ieder geval heroriënteren voor wat betreft het neoliberalisme en het aanstaande einde van het globalisme of mondialisme. De VVD mag niet dezelfde fout maken als de PvdA in een afgelopen periode, de achterban niet voorbereiden op nieuwe politieke verhoudingen. Maar de vraag is of een rabiaat-rechtse VVD daartoe in staat is. In die zin geef ik De Jonge gelijk met zijn verwachting dat ‘VVD normaal gesproken voorbij is’.

https://www.vn.nl/freek-de-jonge-de-gedroomde-coalitie-bij-rtl/