Tags

, ,

Meer kernwapens, twittert Trump in navolging van Poetin (redacteur nrc, 23 december 2016 papieren editie; digitaal op 22 december)

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/22/meer-kernwapens-voor-de-vs-twittert-trump-5897513-a1538096

Hoe Rusland in de leugen leeft (Geert Groot Koerkamp, katern Letter & Geest/Trouw, 7 januari)

Naar beproefd Sovjet-recept wordt in Rusland de waarheid verdraaid. De dissident Aleksandr Solzjenitsyn bedacht al in 1974 een remedie die weer actueel is.

Verwrongen wereldbeeld

# Vrijheid van meningsuiting en pers zijn grondrechten, maar het gros van de Russen blijft verstoken van informatie over hoe hun land er werkelijk voor staat. De media – eerst en vooral de tv – dringen de Russen een eenzijdig, verwrongen wereldbeeld op, waardoor steeds meer mensen hun grip op de werkelijkheid dreigen te verliezen. “We hebben jaren van ontgifting nodig om daarvan te herstellen“, verzuchtte econoom Natalja Zoebarevitsj onlangs.

# De zorgwekkende feiten en cijfers over de Russische economie waarover zij beschikt halen de journaals en talkshows niet. Die besteden liever aandacht aan Oekraïne en Amerika. De officiële kanalen betogen dag in dag uit dat de Russische problemen te wijten zijn aan een mondiale crisis en doelbewuste acties van een Russofoob Westen dat Rusland steeds spaken in het wiel steekt.

Omdat de Russische staatsmedia geen onafhankelijke nieuwsfeiten brengen, weet het Russische volk ook niet hoe de economisch stand van zaken is. Daarom kan er met cijfers gegoocheld worden opdat geopolitieke argumenten om het leger te versterken, het draagvlak voor steun onder de Russische bevolking zal vergroten. En met Trump in de VS wordt tegenwoordig ook gegoocheld met feiten en cijfers, en krijgen de media de schuld van verwrongen feiten als het hem niet aanstaat. Wat is eigenlijk het verschil met een autocratisch heerser? De VS en Rusland naderen elkaar met rasse schreden met een ‘nieuwe democratie’, naar Amerikaans en Russisch snit.

https://www.trouw.nl/democratie/hoe-rusland-in-de-leugen-leeft~a3a529c9/