Tags

,

Premier Orbán vergroot zijn greep op Hongarije (Marloes de Koning, Buitenland/NRC Weekend, 24 december 2011)

De Hongaarse regering negeert internationale kritiek op omstreden hervormingen. Gisteren werden politici van de oppositie aangehouden.

‘Viktor Orbán tolereert geen oppositie meer’ (Oud-premier Ferenc Gyurcsany)

# De veranderende machtsverhoudingen binnen Hongarije worden internationaal dan ook met argusogen bekeken. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, stuurde de Hongaarse regering eerder deze week een brief waarin hij erop aandrong eerst goed uit te zoeken of nieuwe financiële wetten niet in strijd zijn met Europese regels.

# Vorige week brak een delegatie van EU en IMF gesprekken met de regering voortijdig af, na publicatie van een wetsvoorstel dat de politieke invloed op de centrale bank vergroot. Gisteren leek het erop dat de regering met een aantal amendementen deels is tegemoet gekomen aan de kritiek.

https://www.nrc.nl/nieuws/2011/12/24/premier-orban-vergroot-zijn-greep-op-hongarije-12140725-a657065

Dit bericht van ruim 5 jaar geleden roept nu bij herlezing de vraag op wat de Europese Commissie aan deze situatie heeft gedaan dan alleen een brief van toenmalige Commissievoorzitter Barroso. Zijn er bredere gesprekken met de Hongaarse regering geweest en gevoerd om aan te geven dat deze autocratie (of dit autocratisme?) onder Orbán geheel tegen de politieke waarden van de EU ingaat? Als dat gesprek heeft plaatsgevonden, waarom is dat dan niet bekend gemaakt? Of dat fundamentele gesprek heeft plaatsgevonden of niet, de situatie – zo kan nu achteraf terugblikkend worden vastgesteld – is geen haar verbeterd en dus staat de Commissie klaarblijkelijk machteloos tegenover dit soort verkozen regeringsleiders die niet in de EU thuishoren. Waarvan acte. De vraag anno 2017 is of het westerse democratiemodel ook voor de Oost-Europese landen moet gelden of niet. Hoort een eigenzinnige koers van een nieuwe regeringsleiders tot de nationale soevereiniteit? Zo ja, waar liggen dan de grenzen? En zo zijn er vast nog wel meer dwingende vragen te stellen.