Tags

, ,

Shell lijkt eindelijk stap naar niet-fossiel te maken (David Bremmer, NIEUWS/Het Parool, 3 februari)

Shell wil veel meer doen in duurzame energie gaan doen. Die ambitie sprak ceo Ben van Beurden uit bij de presentatie van de teleurstellende jaarcijfers over 2016.

# Maar gisteren liet de ceo van Nederlands grootste bedrijf er geen twijfel over bestaan: Shell wil ook op het gebied van niet-fossiele energie een grote, zo niet de grootste speler te worden. “Wij staan midden in een energietransitie die niet te stoppen is. We willen daarin geen defensieve positie innemen.”

Het klinkt enigszins dubbelhartig om te lezen dat Shell zowel op het vlak van de fossiele brandstof de grootste wil blijven als nu vanwege de transitie ook duurzame energie, maar laten we dit bedrijf het voordeel van de twijfel geven. De traditionele productie van Shell is zo fors op fossiel ingezet, dat dat niet van de ene op de andere dag kan worden omgezet in duurzame. In ieder geval is het positief te horen dat de energietransitie ‘niet te stoppen is’, en dat kan als winstpunt worden gekwalificeerd. Nu maar afwachten hoe snel Shell de overstap zelf kan maken naar volledig duurzaam, want zelfs Shell zal ontdekken dat fossiel helemaal uit de markt zal verdwijnen. Daar valt niet aan te ontkomen, maar zover is het inzicht nog niet gevorderd. Verslaving aan fossiel zullen we maar zeggen….