Tags

, ,

Trump valt niet mee en Wilders straks ook niet (Thomas vonder Dunk, Opinie & Debat/de Volkskrant, 30 januari)

http://www.volkskrant.nl/opinie/opinie-op-zondag-thomas-von-der-dunk-trump-valt-niet-mee-en-wilders-straks-ook-niet~a4454403/

Rechts-populisme

Het is beter Trump serieus én letterlijk te nemen. Dat geldt ook voor Wilders als hij aan de macht komt.

# Tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne viel herhaaldelijk te lezen dat de pers de fout maakte Trump niet serieus, maar wel letterlijk te nemen (‘hoe had U dat dan gedacht met die Muur?’), terwijl zijn aanhangers hem wel serieus, maar niet letterlijk namen. Beiden zaten er vermoedelijk evenzeer naast: het is beter Trump zowel serieus als letterlijk te nemen.

# Dat geldt ook voor zijn soortgenoten aan deze zijde van de Atlantische Oceaan. Reken maar dat als Wilders het hier in zijn eentje voor het zeggen zou krijgen – welk risico alleen dankzij ons kiesstelsel minimaal is – hij inderdaad zal proberen te doen wat hij belooft: uit de EU, grenzen en moskeeën dicht, korans in beslag nemen, Marokkanen deporteren, een kopvoddentaks invoeren.

Twee kanttekeningen zijn hier op de plaats. Wilders komt wel als winnaar uit de verkiezingen tevoorschijn, maar zal geen coalitie formeren omdat geen partij – m.u.v. 50-Plus – met PVV wil gaan regeren en dus komt er een zakenkabinet op basis van de getalsmatige sub-winnaars van de plaatsen 2 t/m 6. Maar waarschijnlijker is dat PVV verkiest om oppositioneel te blijven omdat dat geen windeieren legt. In ieder geval blijft Wilders natuurlijk in de Kamer zitten omdat hij anders zijn podium kwijtraakt. Als bewindsman kan hij zichzelf niet zijn en dat valt buiten zijn electoraal succesvolle stijl van opereren: vlotjes populistisch want alleen tegen de EU en tegen de islam. Dat is zijn volledige vocabulaire. Dat is dus het grote verschil tussen de politieke persoonlijkheden Trump en Wilders.

Advertisements