Tags

,

Banken, stop financiering oliepijplijn (Robert Bridgeman, Opinie/Trouw, 26 januari)

Geen link te vinden

Nederlandse banken zitten in hun maag met Dakota-oliepijpleiding  (nos.nl, Gisteren)

Economie

AFP

Geschreven door

Eva Wiessing

Verslaggever economie

ING en ABN Amro staan onder druk om de financiering van de omstreden Dakota-oliepijpleiding stop te zetten, na het besluit van president Trump groen licht te geven voor het project. Beide banken zijn direct en indirect betrokken bij de financiering.

ING stelt vanmiddag in een verklaring dat de bank zich zorgen maakt over het project. De bank kan naar eigen zeggen verder weinig uitrichten. “Wat we kunnen doen, is onze invloed aanwenden om het proces, waar mogelijk, tot een resultaat te brengen waarmee alle partijen tevreden zijn”, staat er in de verklaring. Half februari zal ING een ontmoeting hebben met leiders van de Sioux-indianen.

‘Wij zijn gebonden’

Na felle protesten van de indianen waren alle vergunningen ingetrokken en was een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de milieuschade van het project. Maar nu Trump de resultaten van dat onderzoek niet wil afwachten, zullen de laatste vergunningen voor het project snel rondkomen, verwacht ING. Zodra die binnen zijn, moet de bank het geld overmaken. “We zijn contractueel gebonden om de financiering te leveren, zodra de vereiste vergunningen er zijn.”

Op sociale media reageren een aantal klanten van de bank verontwaardigd.

http://nos.nl/artikel/2154814-nederlandse-banken-zitten-in-hun-maag-met-dakota-oliepijpleiding.html

Advertisements