Tags

zondag 22 januari 2017

Home » Telegraaf Zondag » Telegraaf Zondag 2017 22 januari

premium

Honderdduizenden Amerikaanse vrouwen verzamelden zich gisteren op de National Mall in Washington om te protesteren tegen het presidentschap van Donald Trump. Soortgelijke protestmarsen vonden overal in de VS en de rest van de wereld plaats, waaronder in steden als Barcelona, Parijs, Mumbai, Kaapstad, Tokio, Londen en ook Amsterdam.

Honderdduizenden Amerikaanse vrouwen verzamelden zich gisteren op de National Mall in Washington om te protesteren tegen het presidentschap van Donald Trump. Soortgelijke protestmarsen vonden overal in de VS en de rest van de wereld plaats, waaronder in steden als Barcelona, Parijs, Mumbai, Kaapstad, Tokio, Londen en ook Amsterdam.

’Inauguratiespeech toont een onverzoenlijke president’

Trumps toespraak splijt de wereld

AMSTERDAM –  De kruistocht van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump tegen de gevestigde orde, zowel in binnen- als in buitenland, heeft overal in de wereld geleid tot zwaar verdeelde reacties: zijn aanhangers droegen hem op handen, zijn tegenstanders verketterden hem voor het houden van een ’onverzoenlijke’ inauguratiespeech.

De verdeeldheid kwam het duidelijkst naar voren op de National Mall, waar vrijdag honderdduizenden aanhangers van Trump verzameld waren. Gisteren was diezelfde Mall het toneel van honderdduizenden tegenstanders van Trump verenigd in de Vrouwenmars op Washington, die op veel plaatsen in de wereld werd nagevolgd, ook in Amsterdam.

Donald Trump legt de eed af  Foto: AFP

Trump zelf liet over zijn politieke agenda geen gras groeien. Meteen na zijn inauguratie bleek de website van het Witte Huis aangepast. Verdwenen waren de mooie woorden van Obama over de wereldwijde aanpak van de opwarming van de aarde. Die hadden plaatsgemaakt voor Trumps plannen om de gas- en olie-industrie de vrije hand te geven.

Goudkleurig

Eenzelfde lot was Obamacare, het programma voor een volksgezondheidsverzekering van Obama, beschoren. Binnen enkele uren ondertekende Trump een presidentieel decreet waarin hij bepaalde elementen van de wet herriep.

Zelfs het Oval Office ontkwam niet aan een opschoning. Zo bleek uit televisiebeelden dat Trump de karmozijnrode gordijnen in zijn werkkamer in het Witte Huis had vervangen door… goudkleurige. Foto: AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bleek stoïcijns in haar benadering van de nieuwe president. Zij zei gisteren er heilig van overtuigd te zijn dat het in het voordeel is van beide landen om samen te werken, gebaseerd op gedeelde normen en waarden en dat ieder zijn steentje moet bijdragen. „Zelfs als we verschillende meningen hebben, dan kunnen we het beste oplossingen vinden en compromissen sluiten die gebaseerd zijn op wederzijds respect.”

Of Trump die mening deelt lijkt niet waarschijnlijk. Hij had in zijn speech de dag daarvoor duidelijk gemaakt alleen zaken te willen doen met landen die onvoorwaardelijk loyaal zijn aan de Verenigde Staten.

Handelsoorlog

Merkels vicepremier en leider van de Duitse SPD, Sigmar Gabriel, was veel minder optimistisch. Vlak na de inauguratierede zei hij dat Duitsland en Europa de blik maar moesten richten op China en Azië als Trump een handelsoorlog zou beginnen met de rest van de wereld.

„We moeten ons voorbereiden op een zware rit”, aldus Gabriel, die eraan toevoegde dat hij vooral „een zeer nationalistische toon” van Trump had gehoord. „En hij meent het serieus.”

Slechts enkele uren na de inauguratie ondertekende de kersverse Amerikaanse president Donald Trump een aantal decreten waarmee hij de erfenis van zijn voorganger Barack Obama naar de prullenbak verwees.

Slechts enkele uren na de inauguratie ondertekende de kersverse Amerikaanse president Donald Trump een aantal decreten waarmee hij de erfenis van zijn voorganger Barack Obama naar de prullenbak verwees.  Foto: foto EPA

Die mening werd gedeeld door veel Amerikaanse commentatoren. Die zien in de rede van Trump het einde van een Westerse wereldorde zoals die na de Tweede Wereldoorlog onder leiding van de VS 70 jaar lang de wereld heeft bepaald en waaraan instituten zoals de VN, de Wereldbank, de NAVO en concepten als de Universele rechten van de Mens en vrijhandel zijn ontsproten.

Veel werd verwezen naar de bedenker van de term America First. Dat was de wereldberoemde piloot Charles Lindbergh, de man die als eerste de oceaan overvloog, maar ook de man die fel tegenstander was van inmenging van de VS in de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Derde Rijk

Zelfs als dat betekende dat de VS haar vrienden in de steek moest laten en door Hitler zou laten opslokken in zijn Derde Rijk. De analogie naar het heden, met het wapengekletter van Moskou, was snel gemaakt.

Zo noemde het Europees Parlementslid Guy Verhofstadt Trumps speech vijandig. „We kunnen niet wachten en hopen op Amerikaanse steun en samenwerking. Europa moet zijn eigen lot en veiligheid in eigen handen nemen.”

Foto: EPA

De Franse president François Hollande haalde uit naar Trumps protectionisme. Hij noemde het een slecht idee om de grenzen te sluiten, „zoals sommigen, die vandaag hun ambtseed afleggen, ons aanraden. We maken deel uit van een wereldwijde en open economie”, zo zei hij gisteren.

Positieve geluiden waren er ook. Geert Wilders feliciteerde Trump op Twitter en liet weten diens voorbeeld te willen volgen. „Ook in Nederland moet de macht terug naar de mensen in het land. Het Nederlandse volk weer aan de macht!”

Grimmig

Felicitaties waren er ook van de Taiwanese president Tsai Ing-wen, die op Twitter schreef dat democratie Taiwan en de VS bindt. „Ik kijk er naar uit om onze vriendschap en partnerschap uit te diepen.” Trump en Tsai haalden zich eerder de woede van China op de hals toen Tsai Trump belde om hem te feliciteren met zijn verkiezingszege.

Uit Peking kwamen minder mooie woorden. De relatie tussen China en Taiwan gaat een „complex en grimmig jaar” tegemoet als Taiwan besluit aan te sturen op onafhankelijkheid, waar Trump voorstander van lijkt. Alom wordt gevreesd dat het uitroepen van de onafhankelijkheid door Taiwan, gesteund door de VS, voor China een reden tot oorlog is.

Opvallend genoeg wil de Britse premier Theresa May de Amerikaanse president Donald Trump tijdens hun eerste ontmoeting oproepen de Europese eenheid niet te ondermijnen. May benadrukte gisteren in een interview met The Financial Times waarde te hechten aan een sterke EU.

Illusies

„Ik wil dat de EU doorgaat sterk te zijn en ik wil ook in de toekomst een hecht en strategisch partnerschap met de EU”, zei May tegen de zakenkrant. „Het is belangrijk voor veiligheidskwesties. Met de bedreigingen die we onder ogen moeten zien is het niet de tijd voor minder samenwerking.”

De officiële reacties uit Rusland waren gematigd en afwachtend. Rusland gaat er niet van uit dat de betrekkingen met de Verenigde Staten door het aantreden van Donald Trump plotsklaps verbeteren. „Het zou een grote fout zijn om ons hierover illusies te maken”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov volgens Russische media.

Poetin

De relatie met Washington zal ook in de toekomst „niet vrij van tegenstellingen en meningsverschillen zijn”, zei Peskov. President Vladimir Poetin wil in de komende dagen met Trump telefoneren om hem met zijn ambtsaanvaarding geluk te wensen, maar er zullen weken, zo niet maanden voorbereidingen aan een eventuele ontmoeting vooraf gaan.

Op de dag van de inauguratie deden zich in Washington diverse relletjes voor  Foto: AFP

Trump heeft vorige week voorgesteld om samen met Rusland om de tafel te gaan zitten over het opheffen van de sancties in ruil voor een reductie van het aantal kernwapens. Maar daar lijkt het Kremlin niet toe genegen. Zonder kernwapens verdwijnt het fundament van de Russische leiders om de rol van grootmacht op het wereldtoneel te kunnen spelen.

http://www.telegraaf.nl/zondag/Telegraaf_Zondag_2017_22_januari/27477904/__Trumps_toespraak_splijt_de_wereld__.html?utm_source=telegraaf-nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=20170122091504_zondag&utm_content=telegraaf_zondag&utm_term=&EMAIL_SK=SK952730

Advertisements