Tags

,

Geheim VVD-beraad inzake een knotsgekke campagne (Tom-Jan Meeus, In het nieuws/nrc, 21 januari)

Deze week: nieuwe strategische logica nu de ondergang van de grote volkspartijen een kwestie van tijd is.

Ofwel: de keuzes van een geheim VVD-beraad in Frankrijk – en de gevolgen.

(…)

# Zo staat het ervoor: een geïsoleerde Wilders als doelwit van links; Klaver als doelwit van Asscher; Rutte als doelwit van iedereen. Intussen pakt bijna niemand nog Buma en Pechtold aan, hoewel zij in dit stadium beiden zouden kwalificeren voor het premierdebat van RTL.

Al deze campagnestrategieën bewijzen dat alle politieke partijen nog geheel gevangen zitten in hun oude denken en op elkaar inhakken. Terwijl het niet meer gaat om dir oude methoden, aangezien er niet anders dan een breed zakenkabinet kan ontstaan omdat Wilders met zijn PVV geen kabinet kan formeren. Dan resteert er een breed zakenkabinet met een stuk of 6 coalitiepartijen en het restant komt samen met Wilders in de oppositie. De kiezer laat dan ook geen andere keuze doordat diezelfde kiezer niet op Wilders heeft gestemd om hem in het centrum van de macht (en dus de regering) te hijsen, maar als middelvinger naar de gehele politiek toe omdat dit bestel niet meer deugt. De eerste opdracht aan Rutte 3 is dus om een Commissie te benoemen die binnen een jaar een voorstel voor een nieuw politiek bestel én kieswet uitwerkt, dat in geen enkel opzicht meer lijkt op het huidige. Daarnaast stelt het nieuwe kabinet een Commissie in die ook binnen een jaar een nieuwe referendumwet – voor een correctief referendum wel te verstaan, los van raadgevende referenda die ook mogelijk moeten worden – die alle tekortkomingen van de huidige WRR zal opheffen. De nieuwe WRR dient als overgangsmaatregel naar een (digitale) directe democratie-bestel, dat de huidige representatieve bestel zal vervangen.

# Dit is, in dat geval, óók het resultaat van de Goult-sessie van vorige week zaterdag: nog voor de formatieonderhandelingen zijn begonnen, weten deze twee kandidaat-coalitiepartners dat ze zo’n beetje alles kunnen vragen – want zonder hun medewerking zal Rutte zijn werk in het Torentje sowieso niet voort kunnen zetten.

Deze slotzin is ook een vorm van oud politiek denken, en men dus rustig vergeten omdat er een zakenkabinet komt op alle onderdelen van verkiezingsprogramma’s waarover overeenstemming kan worden bereikt. Desnoods een minimaal programakkoord. Er zal in de nieuwe parlementaire periode hoofdzakelijk worden nagedacht en gesleuteld worden aan de opdrachten voor beide nationale Commissies die het nieuwe bestel gaan construeren. Die commissies moeten ook slagen in hun opdracht omdat het nu – na installatie van Trump – duidelijk is geworden dat de huidige politieke cultuur niet meer houdbaar is. Het populisme kan niet meer worden bestreden, maar zal beantwoord moeten worden door een nieuw bestel dat het electoraat ziet zitten. En dat is heel goed denkbaar, maar niet door de vertegenwoordigers van die oude cultuur, omdat zij in alle opzichten de plank hebben misgeslagen. Er valt geen enkele uitzondering op deze stelregel te vinden.

[In een eerdere versie van dit stuk stond ten onrechte dat de VVD-top in het Zuid-Franse Goult bijeen was.]

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/20/geheim-vvd-beraad-inzake-een-knotsgekke-campagne-6312567-a1542316

Advertisements