Tags

,

Amsterdamse wethouder: extra strenge bonusregels Nederland onverstandig (redacteur Economie & Politiek/fd, 14 januari)

De Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren vindt extra strenge regels voor bankiers onverstandig. Dat zegt de D66-politicus in een interview met de Volkskrant.

# Ollongren mengt zich momenteel in de strijd om de City-bankiers. Na de uittrede van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie vertrekken (delen van) bedrijven mogelijk uit de Londense City. De wethouder probeert hen te verleiden naar Amsterdam te komen. Japans grootste bank Mitsubishi UFJ Financial Group, heeft al banen van de Britse hoofdstad naar Amsterdam verplaatst. Maar steden als Parijs en Frankfurt zijn grote lobbycampagnes gestart.

# En in die strijd helpt het strenge Nederlandse bonusplafond van maximaal 20% van het salaris niet. Dat onderwerp komt vaak ter sprake in gespreken met banken, zegt de wethouder tegen de krant. Dat die bonusregels makkelijk te omzeilen zijn door buitenlandse banken, omdat de regels alleen voor Nederlandse banken gelden, verandert volgens de bestuurder niets ‘aan het feit dat het onverstandig is om in ons eentje strenger te willen zijn dan Europa. Goldplating, dat doen we normaal nooit!’

Zo werkt de burgerlijke onvrede en woede tegenover de politieke elite averechts op de nobele pogingen om de bonuscultuur in het bedrijfsleven tegen te gaan, maar mogen we ook niet te ver gaan vanwege de verdeeldheid binnen de EU over dit thema van de bonussen. Tegenstrijdigheden alom en daarmee bewijst de EU haar verborgen status van mission impossible: dominee en zakenman gaan niet samen en zo dreigt de EU een samenwerkingsbond zonder idealen te worden. Puur neoliberalisme dus: een eenzijdig accent op economisch liberalisme zonder ethiek en moraal, maar ook zonder sociaal beleid. Dit laatste om nogmaals uit te leggen wat neoliberalisme betekent, want het wordt te pas en onpas verkeerd uitgelegd, zoals door de SP.

Rode loper

# De Nederlandse lobby voor Brexit-bankiers is nog relatief bescheiden ten opzichte van steden als Parijs en Frankfurt. Parijs haalt alles uit de kast en hoopt 20.000 bankiers te verwelkomen na de Brexit die nu gepland staat voor 2019. En Frankfurt heeft een grote pr-campagne lopen in Londen. De Zuid-Duitse lobby hoopt bovendien Berlijn zover te krijgen strenge ontslagregels voor mensen met een jaarsalaris van boven de €100.000 te versoepelen.

Zo wordt de brexit een nieuwe versie van de marketing-industrie om de vruchten te plukken van een foutief referendum in het VK. Foutief vanwege een tweevoudig misverstand: omdat populisme mogelijk werd gemaakt via de belofte van de voorgaande Britse prime minister Cameron om een referendum te houden – een fundamentele denkfout omdat dit veel te grote besluiten zijn -; maar anderzijds omdat de politiek zelf deze belofte niet heeft kunnen tegenhouden én zich niet duidelijk genoeg heeft uitgesproken. De slang van het populisme heeft zichzelf in de eigen staart gebeten.

https://fd.nl/economie-politiek/1183140/amsterdamse-wethouder-extra-strenge-bonusregels-nederland-onverstandig