Tags

,

Salafistische imam preekte in Nieuw-West (Rasit Elibolen Bas Soetenhorst, amterdam/Het Parool, 7 januari)

Een kopstuk uit salafistische hoek heeft de afgelopen weken gepreekt in de Ummahmoskee in Nieuw-West, waar het bestuur volgens ingewijden juist een machtsstrijd voert met salafistische jongeren.

(…)

In tegenstelling tot zijn voorganger roept Nafi jongeren op niet naar Syrië te reizen. Ook neemt hij herhaaldelijk afstand van IS. Maar NRC Handelblad omschreef zijn preken in 2015 als ‘fel van toon’. De krant noemde een preek waarin Nafi uithaalde naar Nederlanders en het Westen, die met twee maten meten jegens moslims. Ook hekelde hij sjiieten, na soennieten de grootste groep moslims.

In een preek in februari vorig jaar haalde hij, volgens een vertaling op de website Memri.org, uit naar ‘verdorven media’ die ‘zelfs zingende kinderen tonen’,  en vrouwen met make-up. Hij had geen goed woord over voor een Marokkaanse zangeres die meedeed met de talentenshow Star Academy. “Wat heeft dit ons gebracht? Morele verdorvenheid. Schaamteloosheid. Zoenende mensen. Dit meisje in de armen van een christen! Een christen!”

Op Facebook berichtte het bestuur van de Ummahmoskee verheugd over de komst van ‘onze geliefde Sheikh dr. Rachid Nafi’.  ‘We zijn zeer vereerd deze gerespecteerde man te ontvangen. ‘

De moskee kwam recentelijk in het nieuws met gewelddadige incidenten, die volgens betrokkenen verband hielden met een machtsstrijd met salafisten. Burgemeester Eberhart van der Laan sprak vorige maand van een generatieconflict tussen oudere gelovigen, die zich baseren op de islam zoals die in Marokko wordt beleden, en jongeren die vooral kijken naar het veel strengere Midden-Oosten. “Maar de strijd gaat ook om macht.”

http://www.parool.nl/amsterdam/salafistische-imam-preekte-in-nieuw-west~a4444986/

Advertisements