Tags

, ,

‘Criminaliteit is de optimale omgeving voor innovatie’ (Rob de Lange, Morgen/fd, 3 december)

De overheid moet veel proactiever optreden om de ICT-gevaren van de 21ste eeuw het hoofd te kunnen bieden, stelt Inge Philips, die onlangs overstapte van de Landelijke Recherche naar Deloitte. ‘We besteden veel te weinig geld aan de strijd tegen cybercrime.’

(…)

Een opmerkelijk voorbeeld. ‘Dynamisch’ is niet in eerste associatie die mensen krijgen bij de Belastingdienst.

# “Als geen andere organisatie weet de Belastingdienst slim om te gaan met een onvoorstelbare hoeveelheid data. Bedenk eens hoeveel miljarden euro’s ze daar jaarlijks mee binnen trekken. En kijk eens naar de vertrekregeling waar zoveel om te doen was. Toen ik het las, dacht ik: wow, het vertrek van een paar duizend medewerkers kost even wat, maar het gaat ongelofelijk veel opleveren aan verjonging en vernieuwing. Dan is € 70 mln een koopje. Een investering waar ik als belastingbetaler zeer bereid ben aan mee te betalen. Deden ze dat maar bij meer overheidsinstanties. Jammer genoeg maakte zo’n maatregel geen deel uit cab de reorganisatie bij de politie.

Om in de sinterklaasstemming te blijven: Kamerleden, staakt uw wild geraas want de eerste paniek en woede over een ‘gepasseerde’ Stas blijkt de trend van deze tijd te zijn: journalisten die iets hebben opgepikt maar de clou niet kennen en reageren ad hoc. Zelfs En een briljante Stas staat even met een mond vol tanden. Die andere briljant Omtzigt is er dus stevig ingestonken. De Kamer is dus 19e-eeuws bezig en dient het eigen functioneren volledig op de schop te nemen en alleen op die wijze kan het vertrouwen in Kamerleden weer terugkeren.