Tags

,

De Amerikaanse president Barack Obama sluit niet uit dat hij zich na zijn vertrek uit zal spreken over het beleid van zijn opvolger als hij het idee heeft dat er Amerikaanse waarden in het geding zijn. Toch wil hij Donald Trump ook de ruimte geven de Verenigde Staten op zijn eigen manier te leiden.

Bewerkt door: Redactie  21 november 2016, 03:46 – Bron: AP, ANP

# Het is zeer ongebruikelijk dat voormalige presidenten commentaar geven op het beleid van hun opvolgers, maar Obama zei op een persconferentie in Peru dat hij dit na zijn vertrek in januari mogelijk toch zal doen. ‘Ik ben een Amerikaans burger die zeer begaan is met ons land. Dus als er kwesties spelen die tegen de waarden en idealen van dit land indruisen, dan zal ik me daar mogelijk als burger over uitspreken. Ik bekijk dat wel als het zover is‘, zei hij.

# Als Obama zich na januari inderdaad uitspreekt over de plannen van Trump, breekt hij met een politieke traditie. Voorgaande presidenten als Bill Clinton en George W. Bush onthielden zich na hun vertrek van kritiek op hun opvolgers.

# ‘Ik geloof niet dat het enig doel dient’, zei Bush in 2013 hierover tegen CNN, nadat Obama voor een tweede termijn als president was gekozen. ‘Het is een zware baan. Er staat genoeg op zijn agenda. Het is moeilijk en een vorige president hoeft het niet nog moeilijker te maken.’

# Hoewel Obama Bush altijd heeft geprezen om die ruimte, weet hij niet of hij in staat is om hetzelfde te doen. Daarvoor lopen de opvattingen tussen hem en Trump vermoedelijk te zeer uiteen.

# Obama heeft zich tijdens de verkiezingsrace al zeer kritisch uitgelaten over zijn opvolger en diens plannen om moslims te weren, illegalen het land uit te zetten en een muur langs de Mexicaanse grens te bouwen.

Dit zijn inderdaad de voorbeelden die niet alleen tegen de Amerikaanse waarden, maar ook tegen de universele ingaan en daarom heeft Obama het recht om zich daarover uit te spreken. Het populisme heeft immers ook de plicht zich aan algemene standaarden van logica, coherentie en internationale verdragen te houden. Mocht je het als president twijfels hebben over de inhoud van die verdragen, dan stel je wijziging daarvan voor. Dat is de koninklijke weg.

# Alvorens het zover is zal de vertrekkende president eerst rust nemen. Obama wil zijn werk afmaken en gaat daarna op vakantie. ‘Even uitrusten, tijd doorbrengen met mijn meisjes en een beetje schrijven en nadenken.’

http://www.volkskrant.nl/4419183?utm_source=VK+avond+20161121&utm_medium=email&utm_campaign=Obama%20overweegt%20te%20breken%20met%20politieke%20traditie&utm_userid=c4e15096-5da2-4cc7-ac79-6f9a61c6f2a4

Advertisements