Tags

,

Live – Trump: ‘Ik zal president van alle Amerikanen zijn’ (door de FD-Redactie  9 november 2016)

Live: Donald Trump is gekozen tot de 45ste president van de Verenigde Staten. In dit liveblog leest u het laatste nieuws.

Door: Redactie  9 november 2016, 08:31

Afwijzing liberale beleid

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan zegt dat de overwinning van Trump een afwijzing betekent van de status quo van het progressieve liberale beleid.

Een afwijzing van het progressieve liberale beleid, zoals dat hier genoemd wordt, kan niet worden omgezet naar het klassieke liberale – ofwel neoliberale – beleid, zoals ik in mijn vorige blog heb gesteld. Dat klassieke liberalisme is immers gebaseerd op een overheid die zo weinig mogelijk uitgeeft en zelf ook een zo klein mogelijke overheid is. Dat overheidsbeeld past simpelweg niet in een hoogtechnologische samenleving, zoals in de vorige blog werd geschilderd met duidelijke voorbeelden. Er zal dus een nieuwe Amerikaanse formule moeten worden ontwikkeld, die een nieuwe standaard moet gaan worden om de VS in de vaart der volkeren te behouden wat economische welvaart en welzijn van de bevolking betreft.

9 november 2016, 09:02

Beurzen gezakt

De AEX-index is 3 procent gezakt nadat bekend werd dat Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen heeft gewonnen.

De Aziatische beurshandel gaf eerder al een voorschot met donkerrode koersenborden. De toonaangevende Nikkei-index in Japan eindigde 5,4 procent op 16.251,54 punten. Marktpartijen zochten massaal hun vlucht in veilige havens zoals goud, zilver en platina.

9 november 2016, 09:00

Partnerschap

Trump zegt gezamenlijke grond te zullen zoeken, geen vijandigheid; partnerschap, geen strijd.

9 november 2016, 08:56

‘Groei verdubbelen’

‘De vergeten mensen van ons land zullen niet langer vergeten worden. We gaan onze groei verdubbelen en de sterkste economie worden. We pakken de toekomst en ons land terug, en we worden weer succesvol.’

9 november 2016, 08:55

Wilders feliciteert Trump

Geert Wilders feliciteert Trump op Twitter met zijn overwinning. Hij noemt de overwinning van de Republikein ‘een revolutie’.

9 november 2016, 08:51

Samenwerking

Live – Trump: ‘Ik zal president van alle Amerikanen zijn’

Trump adresseert ook de mensen die niet op hem hebben gestemd, ‘en dat zijn er nogal wat’, en roept op tot samenwerking om de Verenigde Staten te verenigen. ‘Samen zullen we da natie opnieuw opbouwen en de Amerikaanse droom nieuw leven inblazen’, spreekt de nieuwe president.

9 november 2016, 08:49

Overwinningstoespraak Trump

Trump neemt het podium als president. Hoewel de strijd tussen Trump en Clinton ongekend hard was, feliciteert hij haar nu met een goed gevoerde campagne. ‘Nu is het tijd dat we samenkomen als een volk. Ik beloof dat ik een president zal zijn voor alle Amerikanen‘.

9 november 2016, 08:47

Pence: ‘vereerd’

‘Dit is een historische dag’, zegt Trumps running mate Mike Pence tijdens zijn overwinningstoespraak in New York. Het volk heeft gesproken. Hij voelt zich vereerd te mogen dienen als vicepresident en presenteert Donald Trump, de nieuwe president van de Verenigde Staten.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/live-trump-ik-zal-president-van-alle-amerikanen-zijn~a4411764/live?timestamp=1478678760000&offset=10

Advertisements