Tags

, ,

‘Madame No’ maakt debuut bij Europese Raad (Rik Winkel, In het nieuws/fd, 20 oktober)

# Madame No. Zo stond Theresa May in Brussel bekend toen ze nog minister van binnenlandse zaken was en vaker nee dan ja zei in Europese kwesties rond veiligheid en justitie. Donderdag maakt ze als Madame Brexit voor het eerst haar opwachting bij de Europese Raad. De andere regeringsleiders en hun entourage zullen gespannen speuren naar elk signaal waaruit kan blijken hoe de conservatieve premier de onderhandelingen over een brexit denkt aan te pakken en waar haar prioriteiten liggen.

De Britse premier staat dus wel bekend om haar kritische en dus afwijzende handelingen en oordelen in de periode van haar ministerschap van Financiën en staat daarbij dus in een aloude traditie van haar land.

# Hoewel er nog geen specifieke afspraken zijn gemaakt, zullen de leiders in de wandelgangen proberen vast te stellen wat voor vlees ze in de kuip hebben. ‘Ik ben zeer benieuwd hoe ze de toekomstige relatie tussen haar land en de EU voor zich ziet’, zegt een Duitse functionaris.

# Brusselse journalisten zijn ook benieuwd of haar traditionele gesprekje met journalisten bij binnenkomst, de zogeheten ‘doorstep’, langer gaat duren dan de rappe twintig seconden die voorganger David Cameron doorgaans nodig had om in de BBC-microfoon te blaffen dat hij zich ging inzetten voor Britse banen.

Rutte en Renzi

# De brexit is geen gespreksonderwerp bij de top, maar raadsvoorzitter Donald Tusk geeft de nieuwkomer bij het avondeten een momentje om haar zegje te doen, zoals ook Mark Rutte een update mag geven over zijn eigen referendumperikelen.

# De Pool heeft duidelijk gemaakt dat hij niet zit te wachten op reacties, maar sommige regeringsleiders — denk aan de Italiaan Matteo Renzi — zijn onvoorspelbaar en er staat veel op het spel. De brexit heeft de toch al instabiele EU in een existentiële crisis gestort.

Migratie en Rusland

# May heeft laten weten dat ze eind maart een tweejarige periode van scheidingsonderhandelingen in werking zal zetten door een beroep te doen op artikel 50 uit het Verdrag van Lissabon. Op 25 maart ‘viert’ Renzi het zestigjarige bestaan van de EEG met een EU-top in Rome. Of de aanwezigheid van May daarbij gepast of gewenst is, zal ook afhangen van de indruk die ze donderdag en vrijdag in Brussel achterlaat.

# De EU-leiders zullen de top aangrijpen voor overleg over migratie, de verhouding met Rusland en internationale handel. Bij het migratiebeleid spelen de Britten een bescheiden rol, maar als het over veiligheid en handel gaat, zijn ze een belangrijke, volgens sommigen zelfs onmisbare speler.

Betekent internationale handel internationale verdragen?

# May heeft laten weten dat ze eind maart een beroep zal doen op artikel 50 uit het Verdrag van Lissabon

Snuffelen

# Naar verwachting zal May nog eens herhalen wat ze al tijdens een partijcongres in Birmingham en een tournee langs verschillende hoofdsteden heeft gezegd. De premier heeft in haar eerste drie maanden al meer collega’s opgezocht dan Cameron in zijn eerste drie jaar. Bij de EU-top kan ook de rest met haar het gesprek aan.

# Mays boodschap is zo langzamerhand wel duidelijk. Brexit is brexit, maar ze wenst de andere 27 lidstaten geen onheil toe. Alle partijen hebben er belang bij dat het proces, dat in het eerste kwartaal van volgend jaar formeel begint, niet eindigt in een tranendal.

# De Britse premier zal volgens diverse bronnen in Londen donderdagavond tijdens het diner de raad toespreken en zeggen dat ze de ‘best mogelijke deal wil voor de UK en voor de EU’. Ze zet in op ‘nauwe, brede en diepe samenwerking’ met de EU. Er staan voor donderdag ook bilateraaltjes gepland met Estland en Roemenië. Op vrijdag, als de top erop zit, volgt er nog een werklunch met Juncker.

Tusk

# Hoge diplomaten waarschuwden woensdag voor al te hoog gespannen verwachtingen rond deze top, ook in het licht van de toespraak die Tusk vorige week gaf in Brussel. De Pool zei nogal cru dat de Britten niet moeten denken dat ze uit de EU kunnen stappen én tegelijkertijd in de interne markt kunnen blijven. Maar hij suggereerde ook dat de andere 27 regeringsleiders diep in hun hart niets liever zouden zien dan dat de Britten op hun schreden terugkeren.

# ‘Echte kenners hier in Brussel weten wat een brexit betekent. Dergelijke berouwfantasieën zijn aan het verdwijnen. We zijn een nieuw pad ingeslagen. Het gaat nu om het management van dat proces‘, heet het in Britse regeringskringen. De vraag of het daarbij om een harde of zachte brexit zal gaan, is hun ogen ‘lichtelijk misleidend‘, omdat die begrippen vooralsnog door iedereen anders worden ingevuld.

https://fd.nl/economie-politiek/1171918/madame-no-maakt-debuut-bij-europese-raad

Advertisements