Tags

, ,

Duitse komiek niet verder vervolgd (Sterre Lindhout, Ten eerste/de Volkskrant, 5 oktober)

Het Duitse OM staakt het proces tegen komiek Jan Böhmermann vanwege het beledigen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De beledigingen aan het adres van Erdogan in Böhmermanns gedicht ‘Schmähkritik’ zijn volgens de openbaar aanklager een vorm van artistieke vrijheid. En dus kan een strafbaar feit niet worden bewezen.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/duitse-komiek-niet-vervolgd-voor-belediging-erdogan~a4389065/

Het Duitse OM heeft besloten komiek Jan Böhmermann niet te vervolgen vanwege het beledigen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De beledigingen aan het adres van Erdogan in Böhmermanns gedicht ‘Schmähkritik’ zijn volgens de openbaar aanklager een vorm van artistieke vrijheid. En dus kan een strafbaar feit niet worden bewezen. (N.b.: in de online tekst verschilt de eerste zin met de papieren editie.)

Erdogan en Turkije hebben nu geleerd dat het Turkse recht (fundamenteel) anders in elkaar zit dan het Duitse (en Europese) vanwege het feit via dit besluit dat artistieke vrijheid niets met strafbare feiten te maken heeft en dus ook niet met belediging. Dat moet de Turken aan het denken zetten in verband met hun formele aanvraag tot lidmaatschap van de EU.

Als Erdogan nu een consequente man is, dan vindt hij deze Europese wetgeving fundamenteel strijdig met het Turkse wet en ethische opvattingen. Dan trekt hij dus zijn aanvraag in. Dat levert duidelijkheid op. Terzijde zij opgemerkt dat Erdogan ofwel geen goede raadgevers in zijn omgeving heeft, of die genegeerd heeft door deze aanklacht dan toch in te dienen, want internationale adviseurs van hem moeten geweten hebben dat deze zin- en kansloos was gelet op de uitspraak.