Tags

, ,

Sterke leider maakt misbruik van democratie (Janne Chaudron, buitenland/Trouw, 4 oktober)

Democratie Interview  In tal van landen is een opkomst van autocratische leiders te zien. Angstige burgers geven heb de ruimte.

# De autoritaire leider rukt op, en niet alleen in landen als China en Rusland. Het is een wereldwijde trend die zich uitstrekt van Polen tot Oeganda en van Turkije tot India. In al deze landen zijn autocratische leiders aan de macht die de vrijheden van burgers langzaam om zeep helpen, en maatschappelijke organisaties en activisten wegzetten als verraders of terroristen.

# Dhananjayan Sriskandarajah van de burgerorganisatie Civicus waarschuwt voor dit fenomeen. “In meer dan honderd landen werden vorig jaar burgerlijke vrijheden bedreigd, een record”, zegt  Sriskandarajah. De Sri Lankaan was gisteren in Nederland om zijn rapport over dit onderwerp te presenteren bij de zestigste verjaardag van Oxfam Novib.

Naast wereldwijde veranderingen in deze wereld, zoals onder meer door globalisering, is er ook de opkomst van wereldwijde angsten over al die veranderingen. Om die reden zijn er vanuit politiek-psychologische oogpunt argumenten te geven die de opkomst van dat autocratisch en ondemocratisch leiderschap logisch maakt. Daaronder horen niet alleen de genoemde autocratische leiders in de huidige wereld maar ook de populisten met hun erg simpele en eenzijdige antwoorden (zoals Wilders met zijn ‘grenzen-dicht’ en de referendumorganisatoren over Oekraïne vanwege hun ongeldige argumenten en daarmee manipulatie van het electoraat). Er is dus sprake van sterke en zwakke en gesluierde vormen van autocratie en antidemocratische handelingen. Wat dit laatste betreft is iedere vorm van manipulatie een vorm van antidemocratische mentaliteit.

Advertisements