Tags

, ,

Dure campagne werkt tegen Orbán (Runa Hellinga, buitenland/Trouw, 3 oktober)

# Een mislukking, zo omschrijft de Hongaarse oppositie het resultaat van het referendum tegen de vestiging van asielzoekers in Hongarije. De opkomst van bijna 44 procent bleef ver achter de 50 procent die nodig was voor een geldige uitslag. Daarvan bracht een recordaantal bovendien een ongeldige stem uit. Daarmee komt de officiële opkomst rond de 40 procent te liggen.

Een verrassende ontwikkeling in Hongarije door het referendum weg te stemmen, in plaats van de eigen regering gelijk te geven in hun weigering om vluchtelingen op te nemen en betere onderhandelingspositie te bieden in hun strijd tegen de regelgeving in Brussel.

Los van de technische details van de terugval in het aantal geldig uitgebrachte stemmen die in het artikel genoemd staan (te duur door een overvloed aan posters en dat op kosten van de belastingbetaler), is de les dat onvoldoende voorbereide en met drogredenen omklede referenda, zoals nu blijkt, effectief bestreden kunnen worden door ongeldige stembiljetten in te vullen. Was ik als ja-stemmer van het Oekraïne-referendum in ons land maar op dat idee gekomen, want ik was natuurlijk tegen alle holle frasen en onzin die door Jan Roos & Thierry Baudet werden uitgekraamd. Dat kan geen democratie meer genoemd worden. Weer een probleem opgelost, door het electoraat een ander en onverwacht machtsmiddel in handen te geven: vul een ongeldig biljet in en dat blijkt er helemaal geen meerderheid te bestaan, laat staan een geldige meerderheid.

Advertisements