Tags

, ,

In De Telegraaf door Niels Rigter, 2 oktober

# Hongarije wil begrip voor de weigering om 1300 vluchtelingen op te nemen. Maar in Brussel stuit het land juist op afgrijzen nu het via een volksraadpleging probeert onder afspraken uit te komen. Het referendum van zondag onderstreept dat EU- lidstaten dwarser zijn dan ooit.

Eerst constructieve medewerking en dan eventuele weigeringen. Dat is de gulden middenweg en normaal zakelijk overleg voeren.

# „Hongarije wil alleen de lusten van de EU, niet de lasten. Premier Orbán vergroot de verdeeldheid.” De kritiek op Hongarije, ook van minister Koenders (Buitenlandse Zaken), liegt er niet om. Dinsdag, de uitslag is dan waarschijnlijk net binnen, is hij in Boedapest om die boodschap persoonlijk over te brengen.

# In een bijeenkomst bedoeld om begrip te kweken voor het referendum, somt de Hongaarse ambassadeur András Kocsis de bezwaren van zijn land op tegen de hervestiging van vluchtelingen: ,,negentig procent komt via criminele organisaties. Met de migrantenstroom komen IS-terroristen mee. Bovendien is herverdeling helemaal niet menselijk. „Het is juist onmenselijk om mensen eerst te verwelkomen en ze dan te verschepen naar landen waar ze niet willen wonen. Ze willen naar Duitsland, niet naar Hongarije.”

# Kocsis vervolgt: buitengrensbewaking was er amper toen zijn land daar aandacht voor vroeg. Op de piek van de migratiecrisis kwamen er 400.000 binnen. Dus is het zo vreemd dat het land een hek optrok op de grens met Servië? Iedereen sprak er schande van. „Maar nu komt er een hek tussen de Bulgaarse en Turkse grens en subsidieert de EU dat met 108 miljoen euro.” Voortschrijdend inzicht, de ambassadeur bedoelt maar.

# Trouwens: „Het gaat ons niet om het aantal van 1294 op te nemen niet-Hongaren. Het gaat om het principe van verplichting.”

Deze taal van de ambassadeur slaat nergens op. Bij zakelijke afspraken horen immers verplichtingen, maar dat begrijpen de Oost-Europeanen klaarblijkelijk niet. Waarom zijn ze eigenlijk lid van de EU geworden?

# Ambassadeur Kocsis denkt dat het referendum juist louterend kan zijn voor de EU. „Misschien gaat de EU nu eindelijk eens luisteren naar de mensen.”

De EU moet iedere lidstaat die voortaan referenda groen licht geven, subsidies weigeren en intrekken.

# Volgens Koenders staat de dwarsheid van Hongarije niet op zichzelf. „Alle landen zijn assertiever richting Europa. Wij ook.”

https://www.telegraaf.nl/telegraaf-i/7Sw/8txwN