Tags

, , , ,

Nederland meest concurrerend van Europese Unie (Frank Gersdorf • Economie & Politiek/fd, 28 september)

Nederland heeft de meest concurrerende economie van de Europese Unie. De inspanningen van de overheid en het bedrijfsleven worden beloond met deze hoge notering op de jaarlijkse ranglijst van het World Economic Forum (WEF), zo is dinsdag bekendgemaakt.

# Wereldwijd moet Nederland alleen Zwitserland, Singapore en de Verenigde Staten voor zich dulden op de zogeheten Global Competitiveness Index. Vorig jaar was Duitsland de meest concurrerende EU-economie, maar de Duitsers zakken in het nieuwe overzicht naar de vijfde plaats, waar Nederland in 2015 stond.

Nog een plek hoger

# ‘Er is veel om trots op te zijn in Nederland, zegt minister Kamp van Economische Zaken in reactie op het goede nieuws. ‘Dit rapport laat zien dat we een van de meest geavanceerde en innovatieve economieën van de wereld hebben.’

Kamp zal opgelucht zijn dat hij vanwege zijn vertrek uit de politiek, hooguit zijdelings betrokken zal worden tijdens de verkiezingscampagne, aangezien hij dan niet hoeft te antwoorden op kritische vragen ten koste van wat deze ‘trotse’ resultaten zijn geboekt. De huidige onvrede van de bevolking (en grote delen van het electoraat) is immers gebaseerd op achterblijvende en achtergestelde productiviteit in de semi-overheidssectoren (vanwege de financiering ervan) van het gehele (hoger)onderwijsveld, zorgsector en veiligheidsbranche (politie/justitie/OM/AIVD en krijgsmacht). De cruciale vraag is hoe het nieuwe kabinet tot een nieuw evenwicht zal komen om de balans tussen bedrijfsleven – waar de overheid geen grip of invloed heeft op de inkomensontwikkelingen en multinationals zeer voordelige afspraken maakten met de belastingdienst).

Het bezuinigings- en crisisbeleid heeft het dus bewijsbaar mogelijk gemaakt dat strenge bezuinigingen wel degelijk mogelijk zijn met een groeipotentieel van het bedrijfsleven en dat is een belangrijke les voor de zuidelijke eurolanden, die hun staatsschulden niet op orde krijgen vanwege eindeloos hogere schuldenlasten dan van ons land. Hun rommelige belastingtraditie heeft die zuidelijke landen de das omgedaan en dat dient opnieuw onderwerp van bespreking te worden voor toekomstige strikte handhaving van (eventueel) nieuwe normen zoals een 4%-tekortnorm en een 60% schuldennorm over een langere periode dan nu binnen het Verdrag vastgelegd is. De 3%-tekortnorm is een puur klassiek-liberale (dus neoliberale) norm die procyclisch uitpakt en dat dus zinloos in on tijden van recessie.

# En er is een goede kans dat Nederland volgend jaar nog een plaats naar boven opschuift, meent de Rotterdamse hoogleraar Henk Volberda, die de gegevens uit Nederland verwerkt die het WEF gebruikt voor de internationale vergelijking. Zelfs een tweede plaats is mogelijk. ‘Dan moet Nederland nog wat meer zijn best doen‘, zegt hij.

Waarnemingen op de autosnelwegen in ons land bevestigen en maken die groei zichtbaar vanwege het groeiende vracht- en transportverkeer.

Met dank aan infrastructuur en zorg

# De vierde plaats is de hoogste notering die Nederland heeft bereikt sinds het Zwitserse World Economic Forum van oprichter Klaus Schwab in 2004 begon met de Global Competitiveness Index in zijn huidige vorm. In 2013 en 2014 stond Nederland nog op de achtste plaats.

# De opwaardering heeft Nederland te danken aan onder meer zijn investeringen in infrastructuur, de goede gezondheidszorg en de hoge kwaliteit van het hoger onderwijs. Bovendien daalt zowel het begrotingstekort als de werkloosheid.

Geconstateerd kan worden dat in ieder geval de Nederlandse wegeninfrastructuur uitstekend is te noemen en vergelijkbaar met de Franse autoroute, maar waar de Fransen (en Italianen) achterblijven op het provinciale wegennet, is dat aspect in ons land ook thema van blijvende innovatie en onderhoud. De kennis- en digitale infrastructuur zullen over alle landen meer gelijkwaardig zijn, aangezien niemand en geen natie op deze fronten achter wil blijven.

Een kanttekening dient te worden gemaakt bij het onderwerp ‘goede gezondheid’. De kosten in ons land zijn hoog, maar wel organisatorisch op veel gebieden voor verbetering vatbaar, zoals Canoy heeft gepubliceerd.[1]

Arbeidsmarkthervormingen

# Een derde plaats is volgend jaar mogelijk als het WEF de methodiek wijzigt, waarover volgens Volberda op dit moment wordt gesproken. ‘Human capital, de dynamiek bij bedrijven en innovatiekracht zullen volgend jaar waarschijnlijk zwaarder wegen. De VS zouden dan wat kunnen zakken.’

Feit is dat de Amerikaanse economie met veel slechtbetaalde en dubbelebanen per werknemer in de lagere arbeidsbranches (zoals schoonmaak) nooit op langere termijn vallen vol te houden en dat hyperkapitalisme in combinatie met het zeer slecht onderhouden wegen- en bruggennet maakt dat de VS eigenlijk een ontwikkelingsland is vanwege de erg eenzijdige nadruk op prestigeonderdelen, zoals de NASA en het private universitaire onderwijs.

# Voor zilver zijn, aldus Volberda, aanvullende arbeidsmarkthervormingen nodig en moet de kredietverlening aan het bedrijfsleven worden verbeterd, die nu nog een ‘achillespees’ is. Overheid en bedrijven zouden ook beduidend meer moeten investeren in R&D.

Het wordt voor ons land nog een grote uitdaging de evenwichtige nieuwe balans te vinden tussen het private bedrijfsleven enerzijds en de via overheid-gefinancierde (via premieheffing) bedrijfstakken als gezondheidszorg en onderwijs. Maar het politiek-pluriforme en eigenzinnige Nederland dat in de creatieve virtuele bedrijfstakken het uitstekend doet, heeft de sprong naar de duurzame toekomst gerealiseerd. Maar het mag niet blijvend ten koste van ‘beschaving’ gaan, zoals de bezuinigingseffecten genoemd mogen worden. Daarover zal onder het nieuwe parlement heftig worden gediscussieerd.

# Op andere ranglijsten doet Nederland het ook goed. Het economisch onderzoeksinstituut IMD uit Lausanne, de grote concurrent van het WEF, plaatste Nederland eind mei op acht op zijn World Competitivess Scoreboard, zeven hoger dan in 2015. Econoom Mathijs Bouman stelde begin juni een ‘ranglijst der ranglijsten’ samen, waar Nederland op de tweede plek kwam, na Zwitserland, maar voor de Verenigde Staten.

https://fd.nl/economie-politiek/1169177/wef-bevestigt-sterstatus-nederland

[1] https://fd.nl/Print/krant/Rubriek/Opinie/1168879/zorgstelsel-moet-stuk-minder-complex-worden