Tags

, ,

Ondergang Sovjet-Unie was niet onvermijdelijk, stelt Poetin (vrijdag, 23 september, Bloomberg  • Economie & Politiek/fd)

# De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag opnieuw de ondergang van de Sovjet-Unie betreurd. Poetin stelde dat verdwijnen van de vroegere supermacht een kwart eeuw geleden van het wereldtoneel te voorkomen was geweest.

# U weet wat ik vind van de ondergang van de Sovjet-Unie, het was absoluut niet onafwendbaar, zei Poetin in het Kremlin tijdens een ontmoeting van leiders van de politieke partijen. Een omvorming was volgens hem destijds mogelijk geweest, ook een democratische transformatie.

Bevooroordeeld als Poetin natuurlijk is als leider van een autocratisch geregeerd land sinds het communistisch regime aantrad, is hij zich ook niet bewust hoe het Groot-Rusland al die jaren bijeen werd gehouden door terreur en dictatuur, zoals dat ook met ex-Joegoslavië onder oud-maarschalk en president Tito het geval was. Landen met een dergelijke dictatoriale leiding zal evolutionair gedoemd om uiteen te vallen, zo bewijst de menselijke geschiedenis. Geen dictatuur is er ooit in geslaagd een Duizend Jarig Rijk op te bouwen. Vandaar de denkwereld van illusies die als geen ander de kracht van geheime diensten kent en daardoor alles wat krom is recht probeert te praten.

Macht

# De president reageerde op opmerkingen van Gennadi Zjoeganov, de leider van de communistische partij in de Doema. Zjoeganov stelde dat Poetin meer macht heeft dan de secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie destijds en twee keer zoveel macht heeft als de Amerikaanse president.

Dictatorenmacht is wezenlijk verschillend in vergelijking met democratische macht! Vlijf dus lekker dromen in een wereld van oude illusies!

# Poetins partij Verenigd Rusland bleef bij de parlementsverkiezingen zondag in Rusland met 343 van de 450 zetels veruit de grootste fractie in de Doema. Zjoeganov wees bij het gesprek met Poetin erop dat de grondwet de president nu zoveel macht geeft dat hij niet langer de belangen van slechts één partij kan dienen.

Ramp

# In 2005 zei Poetin dat de ondergang van de Sovjet-Unie de grootste geopolitieke ramp van de twintigste eeuw was.

# De Sovjet-Unie viel in december 1991 uiteen, vier maanden na een mislukte staatsgreep van orthodoxe communisten.

https://fd.nl/economie-politiek/1168751/ondergang-sovjet-unie-was-niet-onvermijdelijk-stelt-poetin