Tags

, ,

Achteruitkijken in campagnetijd (1) (Column Tom Jan Meeus, Binnenland/NRCHANDELSBLAD, 20 september)

(…)

# En woensdag, bij de Algemene Beschouwingen, spreken Wilders en Kuzu buitenissige teksten uit, want dat wordt beloond: je krijgt meer aandacht met iets roepen dan met iets doen.

Dit zegt dus alles waar de Staat der Nederlandse politiek zich bevindt: in niemandsland. Je wordt beloond met buitenissige teksten en het volk, het electoraat trapt erin. Wat een wereld van vooruitgang! De Algemene Politieke beschouwingen die worden gedegradeerd – of al decennia lang zijn gedegradeerd – tot politieke nietsnutterij. Dat eindigt dus noodzakelijkerwijs tot het faillissement van dit bestel van representatieve democratie.

# Dit verklaart ook het eigenaardige verschijnsel dat Haagse discussie zelden over het beoordelingsvermogen van politici gaat: wie verstaat zijn vak? Daarom zal ik het op dit plekje de komende tijd geregeld omdraaien. Ik bekijk beleidsresultaten en vraag: wie zag het goed?

Alleen al de vraag stellen ‘wie in de politiek zijn vak verstaat’, zegt al genoeg. Op een enkeling na helemaal niemand dus. En die enkeling is voor iedere politieke waarnemer dus een andere politicus. Dit is een versplinterd politiek bestel geworden in een versplinterde natie, op een versplinterd continent – zoals de EU dat dagelijks bewijst -, en tot slot in een versplinterde wereld, want waar kan nog gesproken worden van een normale wereld, laat staan van een wereld van harmonie, welzijn en vrede? We leven in een hooggeïndustrialiseerde, en vergevorderde gecomputeriseerde of gerobotiseerde samenleving (en wereld), maar de mensen worden op het eerste gezicht alleen maar gek(ker) en gedragen zich als clowns als nieuwe trend. Dat heet vooruitgang anno 2016! Wie dit begrijpt mag het zeggen!

Advertisements