Tags

, ,

Hoe gaan we om met de gast? (Arnon Grunberg, Katern de Verdieping/Trouw, 19 september)

GASTVRIJHEID Een Europa waar geen plaats is voor de vreemdeling zal uiteindelijk een Europa  zijn waar geen plaats is voor mensen. Dat betoogde schrijver Arno Grunberg gisteren tijdens de27ste Abel Hertzberglezing.

Deze inleidende zin is voldoende voor mij om na lezing van Grunberg’s tekst, waar ik niets van begrepen heb omdat het een Joodse tekst – met dito traditie? – is met een logica die ik niet kan volgen, naar mijn indruk ook helemaal geen (ver)band heeft met de huidige actualiteit binnen de EU met zijn vluchtelingenopvang.

In Europa bestaat en bestond historisch gesproken wel degelijk plaats voor de vreemdeling en mijn indruk is dat Grunberg een klaarblijkelijk typisch Joodse filosofie over vreemdelingen verwart met de huidige tegenwerking van minderheden in de lidstaten die geen opvang van asielzoekers wensen. Met name het overenthousiaste welkom onder de leuze ‘Wir schaffen das!’ heeft kwaad bloed gezet en dat betekent dus helemaal niet dat vreemdelingen niet welkom zijn binnen de EU.

Sterker, omdat er een internationaal Vreemdelingenverdrag bestaat, heeft geen enkele ondertekenaar in de vorm van aangesloten naties het recht om vreemdelingen die voldoen aan de toelatingscriteria, tegen te houden. Dit aspect kom ik helemaal niet tegen in de toespraak van Grunberg en daarom begrijp ik deze tekst ook niet. En op radio1 hoorde ik vandaag dat er op dit moment 65 miljoen vluchtelingen op de wereld bezig zijn om een nieuw heenkomen te zoeken en dus dienen de ‘echte’ vluchtelingen van burgeroorlogen en andere vormen van geweld overal welkom te zijn. Maar helaas speelt wereldwijd de globalisering, die de mensen in rijke landen angstig maakt, een negatieve want populistische rol in het vinden van goede afspraken op ieder continent. Voor de EU is/wordt het dus een uitdaging om structurele oplossing te vinden voor dit dilemma.

Advertisements