Tags

, ,

EU-leiders willen macht van Brussel terugdringen (Stéphane Alonso, In het nieuws/NRCHANDELSBLAD, 17 & 18 september)

Op een top in Bratislava likken EU-leiders na de Brexit hun wonden. Ze zijn het over veel oneens, maar vinden elkaar in het terugdringen van ‘Brussel’.

# Over één ding lijken de EU-leiders het al wel redelijk eens: hun regeringen en nationale parlementen moeten weer meer te zeggen krijgen, want alleen zij, zo is de gedachte, kunnen de kloof met de burger overbruggen. Instituties, zoals de Europese Commissie en het Europees Parlement, moeten ,,niet hun eigen prioriteiten opdringen”, concludeerde Tusk eerder deze week al in een brief op basis van vele voorgesprekken met leiders. Maar, zo voegde Tusk er meteen aan toe, dan moeten Europese hoofdsteden zelf wel harder aan de slag.

Voor het eerst kunnen we het volmondig eens zijn met Commissie-voorzitter Turk, die de macht van nationale regeringen en parlementen wil versterken om op die wijze de kloof tussen de EU en lidstaten te verkleinen. Bravo Tusk, die zijn juiste conclusies heeft getrokken in de vele voorgesprekken met de leiders in hoofdsteden.

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/16/eu-leiders-willen-macht-van-brussel-terugdringen-4323992-a1521909

Advertisements