Tags

, , ,

EU verdubbelt steun aan vluchtelingen in Griekenland (redacteur  • Economie & Politiek/fd, 11 september)

De Europese Unie gaat de noodsteun aan vluchtelingen in Griekenland ruimschoots verdubbelen. Met de winter in aantocht trekt de Europese Commissie €115 mln uit om de leefomstandigheden te verbeteren van de circa 60.000 die in Griekenland verblijven. Dat komt bovenop de €83 mln die eerder dit jaar werd uitgegeven aan noodhulp. Het geld wordt deels gedoneerd aan humanitaire organisaties die de onderkomens van vluchtelingen verbeteren. Deels wordt het geld gebruikt om voeding en onderwijs te regelen.

# Een grote groep vluchtelingen zit vast in Griekenland, nadat hun pogingen om Noord- en West-Europa te bereiken werden gedwarsboomd doordat meerdere Balkanlanden hun grenzen sloten. Zij zijn in Griekenland veelal ondergebracht in verlaten legerbarakken, fabrieken of tentenkampen.

# Vrijdag kreeg de Griekse overheid nog scherpe kritiek van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, omdat het doorging met het gebruiken van politiecellen als opvangruimte voor jeugdige vluchtelingen zonder begeleiders.

# De Griekse minister van migratie, Ioannis Mouzalas, beloofde in een reactie dat er nieuwe opvanglocaties zullen komen en dat tenten vervangen zullen worden door vaste gebouwen. ‘We hebben herhaaldelijk gezegd dat de opvanglocaties niet van goede kwaliteit zijn en we werken eraan om dat te verbeteren.’ Hij voegde eraan toe dat het enkele maanden kan duren voordat er nieuwe opvanglocaties zullen zijn voor kinderen die zonder ouders naar Griekenland zijn gereisd.

De conclusie dient te zijn dat het zinvoller is als de EC positief gaat sanctioneren door de kosten die geïnvesteerd worden in mindering wordt gebracht op het begrotingstekort van betrokken land. Dat werkt veel effectiever dan de waarschuwende geluiden die tot dusverre uit Brussel kwamen. Met beloningen zijn de lidstaten waarschijnlijk veel eerder bereid om op te treden in het  belang van de Unie.

https://fd.nl/economie-politiek/1167008/eu-verdubbelt-steun-aan-vluchtelingen-in-griekenland