Tags

, , , ,

Ook het bedrijfsleven moet nu de topbeloningen matigen (Jeroen Dijsselbloem, Opinie & Debat/de Volkskrant, 8 september)

Topinkomens

Terwijl de topinkomens bij bedrijven waarin de staat deelneemt, aan banden worden gelegd, zijn de bonussen in het bedrijfsleven aan een opmars bezig. Tijd om die ook aan te pakken.

‘De topmannen van Ahold, Heineken en Unilever verdienen ruim honderd keer zoveel als de gemiddelde werknemer’

http://www.volkskrant.nl/4372460?utm_source=VK+avond+20160908&utm_medium=email&utm_campaign=’Alle%20bonussen%20hooguit%2020%20procent%20van%20jaarsalaris’&utm_userid=c4e15096-5da2-4cc7-ac79-6f9a61c6f2a4

Het is ethisch te dwaas voor woorden dat de inkomensverschillen nationaal, maar ook mondiaal zo groot zijn dat er geen enkel logisch verband meer kan worden gelegd – lees: bestaat – tussen die verschillen. Ethisch te dwaas, zoals gezegd, maar in neoliberale zin de gewoonste zaak van de wereld, want in die kring gaat het leven alleen om omzetgroei en winstbejag. Dus is hierbij een nieuwe definitie voor neoliberalisme geboren: waar inkomensverhoudingen geen enkele relatie (meer) hebben met de behoeften en gerechtvaardigde eisen – in verband met rechtvaardige verhoudingen naar inzet en persoonlijke talenten en kwaliteiten  – van werknemers wereldwijd, daar is sprake van neoliberale verhoudingen die te vergelijken zijn met neokoloniale verhoudingen van voorheen. De wereld is er niet beter op geworden. Zo simpel is dat.