Tags

, , ,

Chinese president wijst op risico’s van hoge schulden (redacteur, Economie & Politiek/fd, 5 september)

# De Chinese president Xi Jinping heeft aan het begin van de G20-top van belangrijke economieën in Hangzhou gewaarschuwd voor de gevolgen van protectionisme en de hoge schulden in de wereld voor de wereldeconomie. Volgens de president nemen de risico’s toe en moeten landen maatregelen nemen om handel en investeringen te stimuleren en protectionisme te vermijden.

De vraag is of die waarschuwing tegen protectionisme een normaal geluid genoemd mag worden vanuit een communistisch bestuurd land. De vraag is waar het ‘kapitalistisch communisme’ verschilt van het kapitalisme zoals dat al eeuwen in het westen geldt.

# Xi stelde in zijn openingstoespraak in de Chinese stad dat de G20-deelnemers hun beleid beter moeten coördineren.

De EU zit hiermee op het juiste spoor aangezien economische groei binnen de EU alleen door coördinatie en afstemming mogelijk is. Alleen horen we er te weinig over via de media en de pers. Maar deze uitspraak is ook wonderlijk uit de mond van een Chinees staatshoofd, aangezien dat land officieel nog steeds een communistisch land is, dat het kapitalisme deels tot zich heeft genomen. En China zal met de bestaande communistische partij nooit een kapitalistisch land worden, zoals deze in het westen wordt beleefd.

# Hij zei ook dat de wereldeconomie op een ‘cruciaal punt‘ zit. ‘Aanjagers van de groei van vorige ronden van technologische ontwikkelingen zwakken geleidelijk af, terwijl een nieuwe ronde van technologische en industriële revolutie nog momentum moet krijgen.’

Obama

# Xi maakte zijn waarschuwende opmerkingen over protectionisme aan het begin van de tweedaagse conferentie van de G20-groep en na een gesprek zaterdagavond met Barack Obama, de Amerikaanse president. Obama zei na afloop van zijn onderhoud met Xi dat de gesprekken ‘extreem productief’ waren, maar hij zei ook dat er geen sprake van is dat de twee landen nader tot elkaar zijn gekomen in stekelige discussies dossiers als de spanningen in de Zuid-Chinese Zee.

Staalprijzen

# De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, deed voorafgaand aan de G20-gesprekken een beroep op China dat het meewerkt aan het verminderen van de overcapaciteit in de wereldwijde staalindustrie. De EU gaat er niet meer akkoord dat China door lage staalprijzen duizenden arbeidsplaatsen in de EU in gevaar brengt. ‘Overcapaciteit is een wereldwijd probleem, maar er is een speciaal Chinees element‘, zei de Luxemburger tijdens een bijeenkomst met de pers in Hangzhou.

# De problemen op de staalmarkt zijn al vaker aangekaard. In juli beklaagden de ministers van financiën van de G20 zich over de overcapaciteit tijdens hun ontmoeting in de Chinese stad Chengdu. Op de G7 van geïndustrialiseerde landen in het voorjaar in Japan stonden de staalprijzen ook op de agenda.

Veiligheid

# De Chinezen hebben uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen die moeten voorkomen dat de top in de miljoenenstad wordt verstoord door incidenten. Behalve Obama, Xi en vertegenwoordigers van de EU zijn bij de top onder anderen ook aanwezig de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Russische president Vladimir Poetin, premier Narendra Modi van India, de Britse premier Theresa May en de nieuwe Braziliaanse president Michel Temer.

Met een vertrekkende Obama en de twee nieuwe namen in de Britse premier May en de Braziliaanse president Temer zal het spannend worden waar deze G20 op zal uitkomen. Nieuwe gezichten, nieuwe impulsen?