Tags

, , , ,

IMF zinspeelt op neerwaartse bijstelling mondiale groei (ABM FN-Dow Jones  • Economie & Politiek/fd, 2 september)

# Onvermogen van beleidsmakers om diepgewortelde problemen in de grootste economieën van de wereld aan te pakken, zorgt ervoor dat de wereldeconomie in de sterkste groeivertraging zit in bijna dertig jaar. Dit schrijft het Internationaal Monetair Fonds in een rapport dat donderdagmiddag verscheen, voorafgaand aan de G20-bijeenkomst in China aankomend weekend.

Voor een niet-economisch geschoolde waarnemer als ik ben, ligt hier de logische verklaring waarom academische economen geen antwoord hebben op de bijna immanente groeivertraging waarmee de wereld nu te maken heeft: de economische theorie heeft zich met deze mondiale verhoudingen nooit bezig gehouden. Dat betekent dat iedere econoom met wereldfaam voortdurend eigen suggesties aandraagt over het hoe en waarom van alle uitzonderlijke economische ontwikkelingen, die nu aan de orde zijn.

# En het leed is nog niet geleden, volgens het IMF. De organisatie, die zetelt in Washington, zinspeelde daarmee op een neerwaartse bijstelling van de verwachtingen voor de wereldwijde economische groei.

Traag groeitempo

# ‘Zonder krachtige beleidsmaatregelen zal de wereld langer last houden van tegenvallende groei’, zei de voorzitter van het IMF, Christine Lagarde. Macro-economische data duiden er volgens het IMF op dat de groei van de wereldeconomie dit jaar afzwakt. En wanneer de organisatie zijn groeiverwachting voor 2016 opnieuw neerwaarts bijstelt, ten opzichte van de huidige 3,1%, zou dit het traagste groeitempo kunnen betekenen sinds de financiële crisis in 2009.

# Volgens het IMF heeft de Amerikaanse economie te lijden onder de sterke dollar, zwakke export en matige vooruitzichten voor de lange termijn. Daarom is de kans groot dat de organisatie zijn groeiverwachting van 2,2% voor de Verenigde Staten naar beneden zal bijstellen in zijn volgende World Economic Outlook, begin oktober.

China

# Ondertussen kampt Europa nog altijd met de naweeën van de financiële crisis, zoals hoge staatsschulden en werkloosheid. Japan blijft flirten met een recessie, in China vertraagt de economie en de gedaalde olieprijzen zorgen nog altijd voor problemen in opkomende markten als Brazilië en Rusland, twee landen waar de economie voor het tweede jaar op rij zal krimpen.

# De grootste economieën van de wereld slaagden er tot nu toe niet in om langetermijngroei te bevorderen via een hogere productiviteit, oordeelt het IMF. Meer dan twee jaar geleden beloofden de landen van de G20 nog dat de groei in 2018 2 procentpunt hoger zou uitkomen, maar binnenlandse politiek heeft die doelstelling gedwarsboomd. En bij zwakkere groei dreigen investeringen af te nemen en de handel af te zwakken. Verder is het IMF bezorgd over de ontwikkeling van de loongroei voor de middenklasse en laagbetaalden.

De vaststelling dat ‘meer dan twee jaar geleden de landen van de G20 nog beloofden dat de groei in 2018 2 procentpunt hoger zou uitkomen, maar binnenlandse politiek heeft die doelstelling gedwarsboomd’, betekent overduidelijk dat deze nieuwe ‘binnenlandse politieke factor’ economische oplossingen blokkeert of kan blokkeren. De eurozone is hiervan het eerste praktische voorbeeld, veroorzaakt door landen die onvoldoende de begrotingsdiscipline van de EMU hebben nageleefd. De verwevenheid van de huidige mondiale economie betekent dat ieder land/economisch machtsblok zijn eigen politieke oplossingen moet kiezen om in het tempo van de mondiale duurzame economische groei te kunnen meegroeien. Daarvoor is de mondiale harmonisatie van macro-economische data nodig, maar de EU bewijst dat dit bijna een utopie is. Het is de keuze aan publiek en politiek om deze keuze te maken op straffe van de ondergang van de mondiale economie.

# ‘Deze ontwikkelingen dreigen een nieuwe negatieve dynamiek te creëren, waarbij de politieke maatregelen uitblijven die moeten zorgen voor de structurele hervormingen die nodig zijn om de groei te bevorderen’, waarschuwt de organisatie.

Dit lijkt een gerechtvaardigde vaststelling van het IMF. Daar is men inmiddels in staat om een helikoperview te ontwikkelen, waarmee men de juiste adviezen kan uitbrengen.

http://fd.nl/economie-politiek/1165742/imf-zinspeelt-op-neerwaartse-bijstelling-mondiale-groei

Advertisements