Tags

, , ,

Misser van Ollongren (ingezonden brief ondertekend door twee fractieleiders A’dam: Marjolein Moorman (PvdA) en Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Het Hoogste Woord/Het Parool, 31 augustus)

‘De bankencrisis, waar we net een beetje van aan het herstellen zijn, had alles te maken met een doorgeslagen bonuscultuur in de bancaire sector. Bonussen zijn direct gerelateerd aan veel risicovol financieel gedrag. Immers, meer risico levert meer geld op en daarmee een hogere bonus. En als het misgaat, betalen we allemaal de rekening. Daarom is de afgelopen jaren wetgeving ontwikkeld om de doorgeschoten bonuscultuur aan banden te leggen. Om banken gezonder te maken, maar ook om te voorkomen dat bankiers excessief worden beloond, terwijl de samenleving opdraait voor de risico’s .

Toch lijkt wethouder Kajsa Ollongren een andere mening toegedaan. In  haar honger om veel bedrijven na de Brexit naar Amsterdam te halen, wees zij buitenlandse financiële instellingen er eergisteren bij BNR op dat de strenge Nederlandse bonuswetgeving makkelijk omzeild kan worden. Verstandig dus.

Een wethouder van een hoofdstad die bedrijven vertelt dat ze de Nederlandse wet maar niet serieus moeten nemen, dat is nogal wat. Zij neemt daarmee niet alleen afstand van een verstandige ontwikkeling om bonussen aan banden te leggen, maar gaat bovendien in tegen het morele standpunt van een groot deel van de raad, die niet méér maar juist minder bonussen wil. Wij hoeven in Amsterdam geen bedrijven die zichzelf excessief willen belonen.

Amsterdam kent genoeg uitdagingen en problemen. De toenemende tweedeling in de stad is voor veel partijen een toenemende zorg. Ook D66 werkende vorige week in haar partijprogramma dat we ons meer met de toenemende ongelijkheid bezig moeten houden. Het ongelimiteerde binnenhalen van financiële instellingen die zich niet aan bonuswetgeving willen houden, zal de problemen eerder groter dan kleiner maken. Daarmee wordt het belang van Amsterdam niet gediend.’

Goed gekozen woorden. Ollongren moet het vak nog steeds leren en in de vingers krijgen en is geen adviseur meer van de hoogste neoliberaal van ons land, Mark Rutte. Dat was ze even vergeten.