Tags

, , ,

Merkel erkent fouten bij aanpak vluchtelingencrisis (Juurd Eijsvoogel, In het nieuws/NRCHANDELSBLAD, 31 augustus)

Duitsland  Volgens bondskanselier Angela Merkel is de ‘problematiek te lang genegeerd en bij Zuid-Europa gelegd.’

# Vooral de massale aanrandingen van vrouwen op Oudejaarsnacht in Keulen en andere steden, grotendeels door mannen van Noord-Afrikaanse komaf, hebben gezorgd voor een omslag van de stemming in Duitsland – waar de vluchtelingen aanvankelijk met open armen werden opgevangen. De weerstand tegen Merkels vluchtelingenpolitiek nam nog toe door de terreuraanslagen deze zomer, in twee gevallen gepleegd door vluchtelingen.

# In het kranteninterview zegt Merkel begrip te hebben voor de bezorgdheid van de Duitsers. Maar ze bestrijdt het idee dat „het terrorisme pas met de vluchtelingen is gekomen”.

# Duitsland staat voor een reusachtige opgave om de nieuwkomers in de samenleving op te nemen, erkent Merkel. Maar: „Duitsland zal Duitsland blijven, met alles wat ons daaraan lief en dierbaar is.”

# Wel voegt ze daar meteen aan toe dat Duitsland sinds de stichting van de bondsrepubliek altijd veranderingen heeft doorgemaakt en dat verandering niet slecht is, maar „een noodzakelijk deel van het leven”.

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/31/merkel-erkent-fouten-bij-aanpak-vluchtelingencrisis-4068474-a1518797

Zeer terecht heeft Angela Merkel haar fouten erkend bij het Grote Welkom aan de vluchtelingen, zodat de EU in een nieuwe crisis werd gestort. Helaas staat er niet in het artikel wat deze erkenning voor precieze consequenties zal hebben, zoals bijvoorbeeld een meer gelimiteerd aantal dan oorspronkelijk – 1 miljoen – werd aangekondigd. Echt concrete aanpassingen op de idealistische start zijn er klaarblijkelijk nog niet gemaakt.