Tags

, , ,

Vergrijzing smoort islamitisch geweld (Coen de Jong, politicoloog en historicus, Opinie & Debat/de Volkskrant, 31 augustus)

Islamitisch geweld Als de islamitische landen vergrijzen, nemen geweld en terrorisme af. Oude mannen vechten niet.

# Het geweld in het Midden-Oosten waarvan het terrorisme in Europa een spin-off is, stopt pas als de youth bulge voorbij is, waarna de relatieve rust zal terugkeren. Daarmee sterft het idee achter IS uit.

# De Amerikaanse econoom David P. Goldman, auteur van het boek How Civilizations Die (And Why Islam is Dying Too), heeft een geruststellende visie: niet alleen de Europeanen maar ook de moslims gaan ophouden  met kinderen krijgen. Volgens hem zijn in landen als Iran, Turkije en Algerije de geboortecijfers binnenkort zo laag dat de vergrijzing daar nog harder zal toeslaan dan in de westerse wereld.

# Zelfs in het oer-orthodoxe Iran gaan steeds meer meisjes naar de universiteit en ze trouwen op steeds latere leeftijd of helemaal niet. Ook onder de moslims die naar Europa immigreren daalt al binnen één generatie het geboortecijfer. De islamitische wereld is van een bevolkingsexplosie naar een vergrijzingsexplosie aan het struikelen.

# Het geweld in het Midden-Oosten, waarvan het terrorisme in Europa een spin-off is, stopt pas als de young bulge voorbij is, waarna de relatieve rust zal terugkeren. Daarmee sterft het idee achter IS uit.

# In de tussentijd loopt Europa gevaar en moet het zich verdedigen. Maar dat was ook zo tijdens de Koude Oorlog toen het idee van de communistische wereldrevolutie dominant was in Rusland en China. En de angst van vijftig haar geleden voor een invasie door de Sovjet-Unie en de nucleaire holocaust is al een verre herinnering.

Als dit alles waar is, dan wacht ons geen tijd van steeds grotere angst en doembeelden in de toekomst, maar een onverwacht periode van ontspanning en rust. Dat is op dit moment bijna onwezenlijk en ondenkbaar, maar laten we dit soort optimistische visies serieus nemen, want de wereld kan er gelukkig alleen maar beter van worden en niets is belangrijker dan dat!