Tags

, ,

‘Sorry’ lijkt het makkelijkste woord (Commentaar, In het nieuws/fd, 30 augustus)

# VVD-leider Mark Rutte zei zaterdag ‘sorry’ tegen de Telegraaf-lezers voor de beloften die hij hun in 2012 deed over de instandhouding van de hypotheekrenteaftrek en een extraatje van € 1000. Aan de rest van Nederland verkondigde hij toen in het Carrédebat ook nog dat er geen geld meer naar Griekenland zou gaan.

# Als premier stelde Rutte de renteaftrek voor lange tijd veilig en dit jaar kregen werkende Nederlanders meer dan € 1000 terug. Ook voor het laatste steunpakket aan Griekenland had hij doorslaggevende argumenten. Politiek bestaat in de EU en net als in Nederland uit compromissen sluiten. De gemiddelde kiezer weet en begrijpt dat.

# Dat Rutte toch liever excuses aanbiedt dan zijn keuzes inhoudelijk te verdedigen, past in de gemakzuchtige slogan- en onelinercultuur waarin de beloften juist werden gedaan. De cirkel is vier jaar later rond. Het is dus weer verkiezingstijd.

# De ‘sorrycultuur’ kenden we tot nu toe slechts uit de Tweede Kamer zelf. Ministers gaan er diep door het stof om hun politieke hachje te redden. Vanuit de samenleving wordt terecht met een zekere meewarigheid naar het verschijnsel gekeken. Politici dienen zich te verantwoorden in een fair en open debat, niet om vergeving te smeken.

Hoewel het FD hier gelijk heeft, wordt miskend dat die politieke cultuur van fait en open debat hier niet bestaat; waar trouwens bestaat die wel? Want natuurlijk is Rutte in staat om een fair en open debat te voeren, want verbaal verslaat hij iedere fractievoorzitter, maar het is het verschil tussen lijsttrekker voor een tweede termijn en nu de gerijpte lijsttrekker voor de derde termijn. In deze fase kan Rutte alleen nog uit nog uitglijders maken als hij zich laat verleiden door zich boos te maken om onheuse bejegeningen. Rutte kan kortom alleen van zichzelf verliezen, zoals hij in deze afgelopen periode wel vaker echt in de verdediging werd gedwongen. Ook Rutte blijft kwetsbaar.

# Ruttes deemoed is, net als het optreden van beschadigde bewindslieden in de Kamer, geen sterke vertoning. Het is defensief. Maar het is geen toeval dat de VVD-leider in De Telegraaf behalve met zichzelf, ook meteen harteloos afrekent met de coalitie die hij succesvol heeft geleid. Voortzetting van de samenwerking acht hij niet logisch en hij wenst de PvdA verder veel succes.

Hier volgt het FD teveel de suggesties van De Telegraaf, omdat het maar de vraag is of hij ‘ook meteen harteloos afrekent’ met zijn coalitiegenoot. Te verdedigen is namelijk dat Rutte door Samsom werd gedwongen tot meer compromissen dan hij zelf had vermoed – lees: kunnen vermoeden – vanuit zijn machtspositie. Rutte zou ook een denkfout maken als hij meent ‘harteloos’ te kunnen afrekenen met de coalitiegenoot. Alleen de ‘believers’ van/in de peilingen van de afgelopen periode geloven in een definitieve ondergang van de PvdA, maar het zou me verbazen als die bekende peilingen bevestigd zullen worden op de ochtend na de verkiezingsavond van 15 maart volgend jaar. Samsom maakt weer een comeback zoals tijdens de vorige Kamerverkiezingen en speelt daarna volop mee in de coalitiebesprekingen, maar dan straks met 5 andere of zelfs meer partijen.

# Ruttes dubbelhartigheid is een voorproefje van zijn gedaanteverwisseling naar lijsttrekker en campagnevoorman. Met het affiche ‘Laat Lubbers zijn karwei afmaken’ won zijn illustere CDA-voorganger dertig jaar geleden nog de verkiezingen als minister-president met een offensieve benadering die leidde tot voortzetting van de coalitie met de VVD. Rutte wil, net als na het gedoogdebacle met de PVV, daarentegen weer met een schone lei beginnen. Maar die bestaan niet in de politiek.

Hier verraadt de krant een conservatieve trek: de redactie suggereert namelijk dat Rutte terecht weer met een schone lei wil beginnen, maar ‘die bestaan niet in de politiek’. Dat is misplaatste somberheid, want de politiek is zo aan het schuiven dat die schone lei nu wel mogelijk is geworden. De oude politiek – lees: oude politieke ‘wetten’ – bestaan niet meer. Niets staat meer vast en dat was het FD even vergeten.

[Dit is het dagelijkse commentaar van de hoofdredactie van het FD]

http://fd.nl/economie-politiek/1165229/sorry-lijkt-het-makkelijkste-woord