Tags

, , ,

In Utrecht zijn in korte tijd twee incidenten geweest waarbij vrouwen in een nikab botsten met de leiding van basisscholen. Daarbij werd een vrouw van het schoolplein gestuurd.

Yelle Tieleman  26-08-16, 06:45

Beide incidenten vonden plaats in de wijk Overvecht. In april werd een moeder dringend verzocht het schoolplein van de Marcusschool te verlaten. Ze haalde haar kind op terwijl ze was gekleed in een nikab, een sluier die het gezicht bedekt en alleen de ogen vrijlaat. Dat is tegen de schoolregels, stelt Jan van der Klis, voorzitter van het College van Bestuur van de Katholieke Scholenstichting Utrecht. De Marcusschool maakt onderdeel uit van deze stichting.

Van der Klis verwijst naar het kledingprotocol. Daarin staat: ,,Voor goed onderwijs is van essentieel belang dat leraren en leerlingen en ouders/ verzorgers goed met elkaar kunnen communiceren; verbaal en non-verbaal. Het dragen van gelaatsbedekkende kleding verhindert dat.” Volgens Van der Klis heeft de vrouw niet meer voor problemen gezorgd.

Het dragen van ge­laats­be­dek­ken­de kleding verhindert goede communicatie (Jan van der Klis, Yelle Tieleman, AD, 26-08-16]

Gemengde klas

Op een andere school deed zich twee weken geleden een vergelijkbaar incident voor. De ouders wilden hun vierjarig kind inschrijven op één van de vier locaties van OBS Overvecht. De vrouw kwam in nikab naar school. Haar man gaf bovendien te kennen dat hij niet wilde dat zijn kind in een gemengde klas terecht zou komen.

,,Als openbare school hebben wij respect voor verschillende achtergronden en levensovertuigingen. Gezichtsbedekkende kleding is in de school echter niet toegestaan, want voor het onderwijs is het belangrijk dat we elkaars gezicht kunnen zien”, aldus directeur Marije Wassenaar. Zij benadrukt dat ze in gesprek blijft met de ouders van het kind.

De Tweede Kamer buigt zich binnenkort over een wetsvoorstel van minister Plasterk om nikabs te verbieden. De actiegroep ‘Blijf van mijn Niqaab af’ is landelijk een petitie gestart om de wet tegen te houden. Die is al bijna 9.000 keer getekend. De organisatie wil niet op de kwesties in Overvecht reageren. De betrokken ouders zijn niet voor commentaar bereikbaar.

http://www.ad.nl/utrecht/scholen-weren-vrouw-in-nikab~a9a2b7c3/

Advertisements