Tags

, , , ,

Griekse advocaat: ‘Politici willen zo snel mogelijk van Turkse coupverdachten af’ (Marloes de Koning, Buitenland/NRCHANSELSBLAD, 26 augustus)

Interview In de nacht van de couppoging landden acht Turkse militairen per helikopter in Griekenland. Een hoofdpijndossier voor premier Tsipras, die ze graag zou uitleveren. Advocaat Stavroula Tomara probeert dat tegen te houden.

Slotpassage: # Voor de acht militairen heeft ze nog hoop. Deze week zijn de eerste asielverhoren begonnen. Als ze politiek asiel krijgen, mogen ze niet worden teruggestuurd. Alles hangt af van de rechte rug van de rechters, zegt Tomara. „Hopelijk zijn ze niet corrupt en buigen ze niet voor de politieke druk om snel uit te leveren.”

Eerder:

# De zaak wordt in zowel Turkije als Griekenland met argusogen gevolgd. Tomara wordt herkend van tv en aangesproken in winkels en op straat. „‘Doe iets om ze te redden’, zeggen mensen tegen me. Een taxi-chauffeur zei: ‘Laat ze niet teruggaan naar dat islamo-fascistische land’.” Behalve politici wil niemand in Griekenland ze terugsturen, beweert de advocate.

Relatietest

De relatie tussen Griekenland en het veel grotere buurland Turkije is traditioneel gespannen. Veel Grieken zien Turkije als grootste bedreiging van hun land. Turkse gevechtsvliegtuigen schenden geregeld het Griekse luchtruim. De vluchtelingencrisis maakt Griekenland bovendien afhankelijk van Turkije. Tomara noemt het daarom „uniek” dat Grieken haar vragen ‘Turkse militairen te redden’.

Wat een dramatische ontwikkelingen…

Advertisements