Tags

,

‘EU heeft Turkije te weinig gesteund’ (Jeroen Segenhout, Economie & Politiek/fd, 19-8-16)

Krantentitel: ‘‘EU heeft Turkije te weinig gesteund na couppoging’’

# Europa heeft een vergissing gemaakt door niet openlijk solidariteit te tonen met het Turkse volk voor de bloedige couppoging vorige maand. Dat zegt Europarlementariër Kati Piri (PvdA), die zich veelvuldig kritisch heeft uitgesproken over de mensenrechtensituatie in Turkije.

Kati Piri (Foto: PvdA)

# ‘Achteraf kun je zeggen dat er een fout is gemaakt. Als je ziet dat de vier belangrijkste politieke partijen in Turkije gezamenlijk optrekken tegen de coup, hadden we die tegenbeweging actiever kuEnnen ondersteunen’, aldus Piri. Het land was volgens haar slechter af geweest als de couppoging was geslaagd.

Het zegt nog helemaal niets dat de Turkse partijen gezamenlijk optrekken tegen de coup, aangezien het ook goed voorstelbaar is onder het huidige psychologische angstklimaat tot vijand van de Turkse staat te worden verklaard, om het werkwoord ‘gebombardeerd’ maar te vermijden. Piri maakt kortom dezelfde fout als Erdogan toen hij in de wilde weg zijn levensvijand Gülen maar direct de oorzaak en aanleiding van de coup te benoemen.

Europese kritiek

# Haar geluid is opmerkelijk, gezien de kritische houding van vele Europese politici richting Turkije. Zij hebben vooral de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verweten dat hij de militaire coup gebruikt voor een afrekening met politieke tegenstanders. Het Turkse bewind heeft de afgelopen weken tienduizenden mensen opgepakt die banden hebben met Fethullah Gülen, een Turkse denker en islamgeleerde die in 2013 in onmin is geraakt met Erdogan.

# Sinds de couppoging zijn er harde woorden geuit. De Turkse minister van buitenlandse zaken noemde Oostenrijk ‘de hoofdstad van radicaal racisme’ nadat de Oostenrijkse bondskanselier had geopperd om de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU te beëindigen. Vanuit Duitsland werd er deze week olie op het vuur gegooid door Turkije te bestempelen als ‘een steunpilaar van militante moslimgroepen‘.

Retoriek doorbreken

# De relatie tussen de EU en Turkije bevindt zich nu op ‘een van de diepste punten’, erkent Piri. Maar volgens haar is het zaak om de retoriek te doorbreken en weer met elkaar in gesprek te komen. ‘De huidige situatie gaat anders verder escaleren. Als je met elkaar praat, kun je ook je zorgen uiten, bijvoorbeeld over de tegencoup die Erdogan in gang heeft gezet. We moeten voorkomen dat het land afzakt naar de situatie van twintig jaar geleden, toen martelingen er nog heel gewoon waren.’

Met dit soort logica en bedeneringen kom je tegenover Erdogan geen stap verder. Piri is was naïef.

# Piri, die in het kader van de toetredingsonderhandelingen jaarlijks namens het Europees Parlement rapporteert over de situatie in Turkije, vertrekt volgende week dinsdag naar Turkije om twee dagen met vertegenwoordigers van de Turkse regering en het Turkse parlement te praten. Het gaat om het eerste bezoek van een Europese delegatie aan Turkije sinds de mislukte couppoging van 15 juli vorige maand. Piri doet dat samen met de invloedrijke Duitse christendemocraat Elmar Brok, die voorzitter is van de buitenlandcommissie van het Europees Parlement.

Bondskanselier Angela Merkel en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. (Foto: HH)

Visum

# Volgens Piri reist eurocommissaris Dimitris Avramopoulos (migratie) op korte termijn ook naar Turkije af. Avramopoulos zou met de Turken willen praten over de problemen rondom het opheffen van de visumplicht voor Turken die naar de EU willen reizen. Volgens de EU voldoet Turkije nog niet aan alle voorwaarden voor opheffing. Het Turkse bewind beweert dat Europa een belangrijke afspraak van de migratiedeal van maart dit jaar niet nakomt.

‘Muurvast’

# De gesprekken over visaliberalisering zitten ‘muurvast‘, constateert Piri. De EU moet in haar ogen nu niet buigen, de 72 voorwaarden voor opheffing van de visumplicht liggen al sinds 2013 vast. Maar volgens de PvdA’er kan Europa wel een gebaar van goede wil maken door een andere afspraak uit de vluchtelingendeal na te komen. Het gaat dan om de belofte om Syrische vluchtelingen die in Turkije zijn opgevangen, via een legale route naar Europa te laten komen.

Zolang de Turkse regering zich blijft bemoeien met Turkse paspoorthouders binnen de EU en zelfs verklikkerslijnen aanlegt, heeft de Turkse regering geen recht van speken.

‘Luchtbrug’

# ‘Avramopoulos tweette woensdagavond dat de grens van duizend hervestigingen is gepasseerd’, zegt Piri. ‘Dat is blijkbaar de ‘luchtbrug’, terwijl in maart nog een getal van 72.000 werd genoemd met een vooruitzicht op meer. Maar in Europa heeft niemand het nog over hervestiging van de Syrische vluchtelingen uit Turkije. Dat raakt ook de geloofwaardigheid van de EU.’

Het is dus volkomen onduidelijk waarom Piri nu voor de Turken opkomt terwijl ze altijd erg kritisch was. Geen goed teken voor een parlementariër, die in deze situatie zich volledig afkeert van de grote meerderheid van de EU-bevolking. Zwak dus.

http://fd.nl/economie-politiek/1164048/eu-heeft-turkije-te-weinig-gesteund

Advertisements