Tags

, , ,

‘Factcheckers beoordelen 78 procent van Donald Trumps uitspraken als onwaar’ (Thomas de Veen, katern Cultuur/NRCHANDELSBLAD, 16 augustus)

Dat schreef de Britse schrijver Peter Pomerantsev in het tijdschrift Granta.

Conclusie

# De factcheckers beoordeelden tussen de 50 en 60 procent van de uitspraken van Trump als helemaal onwaar. Dat is nog geen 78 procent, waarvoor uitspraken die ‘grotendeels onwaar’ waren meegeteld zijn. ‘Grotendeels onwaar’ is iets anders dan ‘onwaar’, al kun je van beide categorieën zeggen dat de feiten geen recht gedaan is. Wij beoordelen Pomerantsevs bewering daarom als grotendeels onwaar.

Deze conclusie van deze krant is een woordenspel geworden, terwijl het daarvoor te ernstig is. Het feit dat iemand in de VS presidentskandidaat kan worden met uitspraken die grotendeels uit de duim gezogen zijn of, anders uitgedrukt, geheel passend zijn in het huidige populistische klimaat, is ernstig. Stel je voor dat Trump echt tot president wordt gekozen, dan is dat echt een schande voor de democratie en niet alleen dat, maar ook het faillissement van dat bestel. Dan is het klaar uit met dat oude Griekse ideaal, waar we zelf een puinhoop van hebben gemaakt.

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/10/factchecks-beoordelen-78-procent-van-trumps-uitspraken-als-onwaar-3651284-a1515662?utm_source=NRC&utm_medium=banner&utm_campaign=Paywall