Tags

,

Britse regering belooft overnemen EU-subsidies na brexit (Lennart Zandbergen  • Economie & Politiek/fd, 13 augustus)

Philip Hammond (Foto: HH)

De Britse overheid zal de subsidies van de Europese Unie voor landbouw, wetenschap en andere projecten overnemen na de brexit. Dat belooft minister van financiën Phillip Hammond zaterdag tegenover Britse media. Het gaat om alle projecten met EU-steun tot 2020.

De verwachting is dat de belofte de Britse schatkist per jaar £6 mrd (€6,9 mrd) zal kosten. Volgens Hammond wil de regering zo ‘voor stabiliteit en zekerheid zorgen´.

Onder de projecten die subsidie ontvangen uit Brussel zijn veel onderzoeksprojecten van universiteiten en onderzoeksinstellingen. Deze krijgen geld van het Europese Horizon 2020-programma krijgen. Ook krijgen Britse boeren zo´n £3 mrd (€3,5 mrd) aan landbouwsubsidies per jaar uit het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

‘Belofte biedt geen zekerheid op de lange termijn’

Vanuit Schotland, Wales en Noord Ierland klonk al snel kritiek op de belofte. Tegenover de BBC zegt de premier van Wales, Carwyn Jones, dat de garantie van Hammond ´slechts goed is voor de helft van de regionale steun aan Wales, en biedt het geen zekerheid op de lange termijn.´

Het is nog onduidelijk wanneer het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie daadwerkelijk zal verlaten. Premier May heeft al aangegeven dat de Britse regering de artikel 50-procedure voor uittreding uit de EU dit jaar nog niet zal starten. Vanaf het moment dat het artikel in werking is gesteld kunnen de Britten nog maximaal twee jaar bij de EU blijven.

Het is op dit moment alleen de vraag of het Europese geld volledig wordt gecompenseerd of niet. De rekenmeesters kunnen aan de slag.

Advertisements