Tags

, ,

Uitstel bouw centrale is pijnlijk voor China (Oscar Garschagen en Titia Ketelaar, katern Economie/NRCHANDELSBLAD, 11 augustus)

Kernenergie Een Frans en een Chinees staatsbedrijf zouden op Britse bodem een kerncentrale bouwen en exploiteren. Maar het project staat onder druk: de nieuwe premier May twijfelt.

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/11/verrassend-besluit-may-is-pijnlijk-voor-china-3640206-a1515680

# Mogelijk speelt haar kabinetschef, Nick Timothy, een rol in dit besluit tot uitstel. Hij schreef in oktober, toen nog niet in deze functie, op de website ConservativeHome, een fel pleidooi tégen Chinese investeringen. Zeker als het ging om nutsvoorzieningen: „Rationele zorgen over nationale veiligheid worden ter zijde geschoven vanwege de wanhopige behoefte aan Chinese handel en investeringen.” Timothy vindt ook dat de Chinezen in ruil voor grote investeringen de Britse kritiek op Chinese schendingen van mensenrechten heeft afgekocht.

Hieruit blijkt dat het Verenigd Koninkrijk (bij mijn weten) het eerste land is dat een megadeal laat afketsen op de mensenrechten in China en dat is een heel gedurfde stap van de Britten onder de nieuwe premier May. Dat is een felicitatie waard. Maar wel jammer is dat er met geen woord gerept wordt in dit verslag over de nieuwste techniek die de Chinezen aan het ontwikkelen zijn, zonder dat er voldoende uitgetest is of vooral de techniek inmiddels voldoende ‘waterproof’ is en vooral of het levensgevaarlijke kernafval inmiddels al beter onder controle is gebracht. Zolang dat niet het geval is, is er geen sprake van kernenergie als duurzame energievorm en is het achter de feiten aanlopen, hoewel het gebrek aan CO2 als enige positieve puntje kan worden genoemd, maar daarmee nog steeds geen duurzame energiebron.

‘Er wordt met geen woord gerept’ schreef ik hierboven, maar het is niet eens bekend of deze factor een rol heeft meegespeeld in de aanbestedingsprocedure. Maar als slotopmerking zij opgemerkt dat het om formidabele investeringskosten gaat: de Britten zelf investeren 21,4 mld euro. Dat zijn griezelig hoge bedragen. Je moet dus wel gek zijn om dan niet op duurzame, non-fossiele energiesoorten te richten. Hopelijk laat May dit project dus afketsen.