Tags

, , , ,

Duitse politicus: ‘Optreden Erdogan lijkt op nazi-ideologie’ (Christian Lindner, de Volkskrant online, 7 augustus)

De voorzitter van de Duitse liberale partij FDP heeft het optreden van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na de mislukte coup van vorige maand vergeleken met dat van de nazi’s. Volgens Christian Lindner bouwt Erdogan aan een autoritair regime waarin alle macht bij hem zelf ligt, zo zei hij tegen Bild am Sonntag.

7 augustus 2016, 06:12 – Bron: ANP

# ‘Omdat de rechten en vrijheden van het individu niet langer van belang zijn, kan hij geen partner van Europa zijn‘, voegde Lindner daaraan toe. De FDP-voorzitter ziet parallellen tussen Erdogans gedrag en de nasleep van de Rijksdagbrand in 1933. De nazi’s noemden de brand in het Duitse parlementsgebouw een complot van de communisten tegen de regering. Adolf Hitler gebruikte dat idee vervolgens om het inperken van burgerrechten te kunnen rechtvaardigen.

Waar Erdogan als politicus zich duidelijk ontwikkelt tot een autocratisch bestuurder in plaats van een democraat, is er wel een cruciaal verschil met de Duitse geschiedenis, waarin het Derde Rijk zich baseerde op het boek ‘Mijn Strijd’, waarin werd beschreven hoe het Joodse volk moet worden geliquideerd of uit de weg moest worden geruimd. Die basis ontbreekt ‘vanzelfsprekend’ in Turkije met de huidige zuiveringen en daarmee is de AKP geen nazistische partij, maar een partij met een autocratische signatuur, die in het Midden-Oosten een standaardmodel van regeren en bestuur zijn vanwege het politieke islamisme dat overal overheersend is. De grootsheid van Kemal Atatürk als stichter van het seculiere Turkije (1923), was om het premoderne Turkije in de vaart der volkeren op te laten stomen en dat kon niet zonder de scheiding van religie en staat. Daarom werd de Turkse grondwet aangepast en die scheiding ingevoerd. Erdogan is de klok nu aan het terugdraaien en herstelt een premodern bestuursmodel.

# Na de mislukte staatsgreep van vorige maand bepaalde Erdogan dat staatsinstellingen, maar bijvoorbeeld ook het onderwijs, gezuiverd moesten worden van aanhangers van Gülens Hizmet-beweging. Die zou achter de couppoging zitten.

Zolang het bewijs van de veronderstelde couppoging door Gülen niet geleverd is, blijven deze veronderstellingen suggesties of verdachtmakingen, die in een normale rechtsstaat, – onafhankelijk van de regering – onderzocht en degelijk juridisch bewezen moeten worden door de rechter en niet door nieuwe rechters die door Erdogan zijn aangewezen. Dat heeft namelijk niets met de rechtstaat te maken. Of heeft Erdogan dat nog steeds niet begrepen?

http://www.volkskrant.nl/4353216/?utm_source=VK+avond+20160807&utm_medium=email&utm_campaign=Duitse%20politicus:%20’Optreden%20Erdogan%20lijkt%20op%20nazi-ideologie’&utm_userid=c4e15096-5da2-4cc7-ac79-6f9a61c6f2a4