Tags

, ,

Een gisting van nieuwe ideeën (Hans Wansink, Opinie & Debat/de Volkskrant, 6 augustus)

De crisis heeft onder economen tot een explosie van creativiteit geleid. Liberale economen kwamen tot bezinning, kritische economen kregen de wind in de zeilen.

‘Al mijn gesprekspartners deden meewarig over de belabberde prestaties van de eurozone’

‘Abram de Swaan: ‘Alle tegenspraak kon worden afgedaan als sentimenteel obscurantisme’

# En tot een driedubbele vertrouwenscrisis: het publiek is het vertrouwen verloren in de financiële instellingen, die instellingen vertrouwen elkaar ook niet meer en – wat De Swaan betreft – is de economische wetenschap als dwaalleer voorgoed door de mand gevallen.

Alle drie de stellingen lijken juist te zijn, hoewel het economisch onderzoek natuurlijk nooit zelf gaat of kan onderzoeken of de eigen wetenschap niet deugt of ‘voorgoed door de mand gevallen is’.

# Hoe afdoende de tirade van De Swaan op het eerste gezicht ook lijkt, de vraag die gesteld moet worden is: hoe heeft de economische wetenschap eigenlijk op de grote crisis gereageerd? Het antwoord zou kunnen luiden, naar het woord van de grote econoom Joseph Schumpeter, met een effectieve ‘creatieve destructie’ van de hegemonie van de neoklassieke marktfundamentalisten in het economendiscours. Liberale economen raakten in het defensief en zagen zich gedwongen tot bezinning. Kritische economen kregen de wind in de zeilen. De crisis heeft onder economen tot een explosie van creativiteit geleid, waarvan het zeer de moeite waard is kennis te nemen.

Advertisements