Tags

, , ,

Balkenende weigert akkoord Turkije (Denemarken, voorpagina Metro, 13 december 2002)

Premier Balkenende weigert toe te geven aan de Turkse druk akkoord te gaan met een datum voor onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Een datum waarop op basis van een beoordeling door de Europese Commissie wordt bekeken of zulke gesprekken kunnen beginnen. “is het maximale voor Nederland”. Dat zei Balkenende gisteren kort voor het begin van de Europese top in Kopenhagen na overleg met christendemocratische en conservatieve regeringsleiders. De Turkse kwestie staat hoog op de agenda van de top. Turkijes ‘schaduwpremier’ Erdogan eist niet minder dan een onvoorwaardelijke datum voor toetredingsgesprekken in 2003 of begin 2004. De leider van de regerende partij AK is nota bene in de Deense hoofdstad. Balkenende hield zich op de vlakte hoe zijn politiek gelijkgestemde Europese collega’s aankijken tegen concessies toelichting Erdogan. De afgelopen tijd is de verdeeldheid troef. De Spaanse premier Aznar en de Italiaanse eerste-minister Berlusconi willen Erdogan verregaand tegemoetkomen. De Oostenrijkse kanselier Schüssel is vierkant tegen toegevingen.

Pagina 4:

Onderhandelingen over toetreding EU keihard (Buitenland, Metro, 13 december 2002)

Keiharde onderhandelingen over de laatste overgebleven obstakels beloven de Europese top in Kopenhagen, waar EU-leiders beslissen over de uitbreiding van de unie met tien nieuwe landen, tot een marathon zitting te maken.

Polen wijkt geen duimbreed en eist meer subsidie en steungelden. Verder moeten de Europese chefs bepalen of Turkije uitzicht krijgt op het lidmaatschap.

Premier Rasmussen van huidig EU-voorzitter Denemarken deed gisteren een laatste oproep tot flexibiliteit. Hij wees erop dat de EU-landen al heel genereus zijn geweest voor de kandidaatstelling door een eerder afgegeven steunpakket nog wat ter verruimen. “Meer geld is er niet”, dreigde hij. De voorzitter van de top hield kandidaten die het bod niet accepteren voor dat zij waarschijnlijk pas in 2007 aan de beurt komen voor het EU-lidmaatschap.

Poken eist meer geld van de unie voor de komende drie jaar. Het is de bedoeling dat Polen, samen met zeven andere voormalige Oostbloklanden en Malta en Cyprus, in mei 2004 toetreedt tot de EU. Maar vooral Nederland is niet bereid meer geld te geven aan de toekomstige nieuwe lidstaten. Een Poolse onderhandelaar liet weten niet gewend te zijn aan gesprekken met het karakter ‘slikken of stikken’. Rasmussen hamerde op het historische belang van de top. (…)

Polen en Turkije grote obstakels voor EU-top (Kopenhagen, Spits, 13 december 2002)

Advertisements