Tags

,

Het einde van de globalisering (Caroline de Gruyter, Buitenland/NRCHANDELSBLAD, 4 augustus)

http://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/03/het-einde-van-de-globalisering-3502643-a1514566

https://aquariuspolitiek.wordpress.com/2016/08/04/weer-een-schitterende-beschouwing-over-eu-en-globalisering-van-carolinedegruyter-nrc/

# Doorvaren zou helpen. Maar regeringsleiders willen de volgende verkiezingen winnen. Dus stellen ze voor een pauze te houden: geen nieuwe projecten meer. Het is een beetje wat Summers voorstelde: ‘Gamatigd nationalisme’. Of zoals Hillary Clinton die in ruil voor Bernie’s steun pleit voor een keihard ‘no to bad trade deals’- waarbij ze het uitonderhandelde Trans-Pacific Partnership (TPP), waar vroeger vóór was, een dolkstoot gaf.

De EU gaat inderdaad kapot of dood door politici, die met de dag – wereldwijd – populistischer en dus visielozer worden. Daarmee kan de EU ook niet uitgroeien tot een volwassen samenwerkingsunie. Ondertussen bestaan er ook neoliberale politici als Rutte en Pechtold die alleen maar het belang van de marktwerking propageren en zich niet bewust zijn dat hoe meer macht de markt krijgt, hoe minder de macht van de burger heeft en die voelt zich miskend. Daarmee heeft de EU een fundamenteel identiteitsprobleem die onoplosbaar is. Als de EU gered moet worden – mijn uitgangspunt – dan zal de burger meer macht en invloed en dus medezeggenschap moeten krijgen. Dat is dus de opdracht aan de politieke en bestuurlijke wereld.

Advertisements