Tags

, ,

Obama: dit land ís al geweldig (Karlijn van Houwelingen, Voorpagina/Het Parool, 28 juli)

De laatste grote speech van Barack Obama is een harde aanklacht tegen Donald Trump. De president geeft Hillary Clinton een flinke zet in de rug – en een hartstochtelijke omhelzing.

De slotzin luidt:

# “Wat we op de Republikeinse conventie hoorden, was niet erg Republikeins, en al helemaal niet conservatief,” zegt hij. “Er waren geen serieuze oplossingen voor dringende problemenalleen wrok, schuld, woede en haat.”

En de passage daarvoor:

# Hij haalt zelfs de Republikeinse held Ronald Reagan aan. Bovenal creëert hij een verschil van dag en nacht met Trumps pessimistische campagne. Het gaat over hoop, over de moed, inventiviteit en vrijgevigheid die in Obama’s ogen Amerika bepalen. Het ‘Yes we can!’dat hem in 2008 het Witte Huis in hielp, klinkt opnieuw.

Kortom, hier vinden we de kortste samenvatting geformuleerd van wat populisme is: geen oplossingen voor politieke problemen, maar alleen geschreeuw vanwege de enige basisemotie die die de Trump-aanhang laat spreken: wrok, schuld, woede en haat. Daarmee wordt de wereld niet verder geholpen, laat staan een betere wereld opgebouwd. Ook bij ons leveren de populisten geen antwoorden en geen oplossingen op de bestaande politieke problemen. Het denken is in dit tijdsgewricht onder veel bevolkingsdelen opgehouden te bestaan. Dat is het kenmerk van een overgangstijdperk. Maar we hebben het nieuwe tijdperk wel zelf in onze handen, als we onze verantwoordelijkheid daarvoor durven nemen.

De enige zwakte van Obama’s regeerperiode is dat de Republikeinen zoveel sabotage hebben gepleegd dat niet meer gesproken kan worden van ‘dit land is al geweldig’, want dat is voor heel veel Amerikanen niet het geval. Alleen is bij toeval de enige voor wie dat wel opgaat, Obama zelf als eerste gekleurde president van dat land. En dat is een grootse prestatie en daarmee gaat hij ook als een van de grootste presidenten in de Amerikaanse geschiedenis de geschiedenis in. Iedereen is het immers eens dat een Republikeinse president in de afgelopen periode de slechtste oplossing was geworden die denkbaar was. En in dit Paroolverslag wordt ook aangegeven dat Obama zijn populariteit geheel terug heeft en men hem nu al gaat missen. Dat is het bewijs van een groots presidentschap!

Advertisements