Tags

, , ,

De vernietigende achterdocht van de grote leider (Hanneke Keultjes en Marcel Wiegman, Nieuws/Het Parool, 23 juli)

Erdogan | President van Turkije is oppermachtig

Na de mislukte coup gaat het in Turkije nog maar over één man: Recep Tayyip Erdogan. De Grote Meester zit steviger in het zadel dan ooit. ‘Wie wint, kan doen wat hij wil.’

‘Erdogan is een gekozen dictator. Eén met lange tenen bovendien, en een minstens even lange arm’

# “Dat is Erdogan”, zegt [Ben] Bot nu. “Een echte pasja. Hij manifesteert zich als een directe afstammeling van de oude sultans. Trots, met zichzelf ingenomen en spijkerhard als onderhandelaar. Een arrogante hardliner, maar wel iemand die dingen voor elkaar krijgt.”

# Waar ging het mis? In Turkije heerst van ouds een leiderschapscultus, maar vanaf mei 2013 zwollen toch de protesten aan tegen het autoritaire optreden van de man met de vlijmscherpe tong. Erdogan noemde de demonstranten schooiers, vrijbuiters, dieven, extremisten en terroristen. Hij kon er niet mee voorkomen dat wat begon als een klein protest voor behoud van het Gezipark zich als een olievlek verspreidde over het hele land.

# Beschuldigingen van corruptie begonnen hem te achtervolgen. In 2014 werd het Witte Paleis opgeleverd, een stulpje met meer dan duizend kamers voor de man die net was verkozen tot het nieuwe staatshoofd. Het is vijftig keer zo groot als het Witte Huis in Washington en staat in beschermd natuurgebied, op de plek waar ooit de boerderij van Atatürk stond.

# Wat we de komende tijd moeten vrezen, zegt Lagendijk, is machtsconcentratie en autoritair optreden. Daarvan hebben we de afgelopen dagen al een gruwelijk voorproefje kunnen zien: tienduizenden Turken werden gearresteerd of op non-actief gezet. Onder hen niet alleen veel militairen, maar ook rechters, advocaten, journalisten en leraren. Iedereen moet wijken. Woensdag kondigde Erdogan de noodtoestand af. Dat geeft hem nog meer armslag. De vernietigende achterdocht van de autoritaire leider.

We weten nu als EU waar we aan toe zijn.

Advertisements